Hopp til innhold

– Nyttig rekonstruksjon

Politiet mener rekonstruksjonen av bildrapet på en politimann på E18 ved Grimstadporten var nyttig for etterforskninga.

Video nsps_upload_2010_3_17_20_26_50_964.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video fra rekonstruksjonen ved å klikke på bildet.

Politiet gjennomførte onsdag kveld en rekonstruksjon på stedet der politimannen Børge Ivarsen ble kjørt ned og drept under en bilforfølgelse 4. mars.

Det er Vestfold politidistrikt som etterforsker drapet på den 48 år gamle politimannen fra Birkeland.

Et bilde av hendelsen

Over flere timer i går kveld ble hendelsen rekonstruert på åstedet, blant annet med bilen som kjørte ned politimannen, forteller etterforskningsleder Magnar Pedersen.

Befaring etter bildrap

Politi i arbeid på åstedet på E18 ved Grimstad der en politimann ble påkjørt i forbindelse med en biljakt natt til 4. mars.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Vi har så langt som mulig rekonstruert det som skjedde. Hensikten er å innhente så mye informasjon som mulig slik at vi kan trekke en riktig konklusjon av hva vi mener kan ha skjedd den natta. Vi har kjørt med kameraer og vi har satt opp biler og politimann for å se hvordan dette kunne se ut, sier Pedersen.

Skal analysere funnene

Etterforskere fra Kripos, Spesialenheten for politisaker og Statens vegvesen var tilstede under rekontruksjonen på E18 i Grimstad onsdag. Etterforskningsleder Magnar Pedersen sier det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Vi må ta nærmere analyser av alle bilder, alle mål, og andre ting som blir gjort under rekonstruksjonen, og sammenholde dette med avhør i saken og sakkyndiges rapport fra Statens vegvesen, før vi treffer en endelig konklusjon, sier Pedersen.

Magnar Pedersen

Etterforskningsleder Magnar Pedersen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Politiet brukte den samme bilen som traff politimannen under rekonstruksjonen. Politibilen ble plassert på veien slik den sto ulykkesnatta, og en politimann ble brukt som markør for å illustrere den avdødes posisjon. Også en bil med et vitne, som ulykkesbilen var borti rett før politimannen, var plassert på stedet.

Pedersen forteller at politiet også ville finne ut hvordan det hele så ut fra innsiden av ulykkesbilen da påkjørselen skjedde.

Annen hastighet

Den drapssiktede 27-åringen har innrømmet at han kjørte i 200 km/t . Rekonstruksjonen skjedde ikke i like høy hastighet. Politiet kjørte flere ganger ut av Grimstadporten i høy hastighet, for deretter å bremse kraftig ned ved sperringene på stedet der politimannen ble påkjørt. Teknikere målte så lengden på bremsesporene.

– Vi kan kjøre ganske rolig, fordi vi kan illustrere gjennom datamaskiner forskjellige hastigheter og hvordan det vil ta seg ut, sier Pedersen.

Hadde ikke refleksvest

Politimannen som ble påkjørt hadde ikke på seg refleksvest. Det bekrefter Pedersen overfor P4. Det var kun en annen politimann til stede da Ivarsen ble påkjørt, men han satt i politibilen med ryggen til og så ikke det som skjedde.

Forsvareren til den 27 år gamle mannen som politiet forsøkte å stanse mener opplysningene er viktige.

– Alt dette kom veldig brått på. En annen ting er at det viser jo også at det kan ha vært vanskelig å se politimannen uten refleksvest. Det er mørkt, og det er mye som tyder på at han ikke har hatt på seg refleksvest, og det kan ha hatt betydning for muligheten min klient hadde for å observere ham, sier Thor Bache-Wiig.

Ifølge Politidirektoratets instruks skal sperringer med spikermatte aller helst markeres med skilt i begge retninger, slik at det blir mulig å stanse innen rimelig tid. Wiig sier det ikke er noe i sakens opplysninger som tilsier at dette ble gjort.

Etterforskningslederen ønsker ikke å kommentere dette, og sier rekonstruksjonen gjaldt selve hendelsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %