NRK Meny
Normal

Refser Listhaug for besøk på pelsdyrfarm

– Landbruksministeren viser forakt for opinionen i pelsdyrsaken, mener leder i NOAH. Bakgrunnen for kritikken er et besøk hos en pelsdyroppdretter på Sørlandet i går.

Listhaug og Heddeland

Tirsdag besøkte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en pelsdyrfarm i Marnardal i Vest-Agder. Etter besøket får hun kraftig kritikk fra dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Foto: Tor Saltrøe

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, går hardt ut mot landbruksministeren.

Foto: Siri Martinsen / NOAH

Tirsdag besøkte landbruks – og matminister Sylvi Listhaug en pelsdyrfarm i Marnardal i Vest-Agder.

– Vitner om forakt

Etter besøket gav Listhaug positive signaler om næringen og sa til NRK at hun er opptatt av tilrettelegging for næringsutvikling i Norge.

Leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH Siri Martinsen er svært kritisk til uttalelsene til landbruksministeren etter besøket på Sørlandet.

– At Listhaug sa at hun likte det hun så etter å ha besøkt en pelsdyrfarm, vitner om forakt for opinionen i pelsdyrsaken. Det virker ikke som hun har fulgt med i debatten de siste 20 årene i det hele tatt, sier Martinsen.

– Respektløst

Hun legger til at det er en sterk faglig motstand mot denne typen dyrehold.

– I Norge ønsker blant andre veterinærforeningen å avvikle pelsdyroppdrett. Jeg mener det er svært kritikkverdig at landbruksministeren nærmest avfeier hele den faglige debatten. Dette viser en dyp disrespekt, sier Martinsen.

Hun mener det også er spesielt kritikkverdig at uttalelsene kommer bare noen dager etter rekordoppmøte i forbindelse med tiårsjubileet for NOAHs fakkeltog mot pels der over 6000 mennesker deltok.

– Veldrevet og profesjonell

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sier til NRK at hun syntes driften av pelsdyrfarmen virket profesjonell.

– Jeg besøkte en farm som, etter det jeg så, var veldrevet og profesjonell. Jeg fikk også bekreftet at de samarbeider godt med myndighetene. Det synes jeg er bra. At NOHA er motstander av pelsdyr er en kjent sak. Jeg er statsråd med ansvar for både dyrevelferd og landbruk, og finner det naturlig at jeg besøker en næring jeg har ansvaret for, sier Listhaug.

– Uakseptabel argumentasjon

Under besøket på Sørlandet tirsdag var landbruksministeren opptatt av å understreke viktigheten av at dyrene skal ha det så godt som mulig.

Hun sa også at hun mener alternativet til norsk oppdrett er langt verre.

– Alternativet er at dyrene skal bli oppdrettet i Kina, sa Listhaug.

Dette mener Martinsen er et svært tynt argument.

Pelsoppdrett mink

Tirsdag besøkte landbruks – og matminister Sylvi Listhaug en pelsdyrfarm i Marnardal i Vest-Agder.

Foto: Tor Saltrøe

– Det kaller jeg et ikke-argument. Det er det samme som å skulle gå imot miljøregelverk i Norge med den begrunnelsen at man ikke har et slikt regelverk i Kina og at forurensingen da vil skje i Kina i stedet. Det er en uakseptabel argumentasjon. Det er rett og slett en klisje. Dette viser at hun kun har beveget seg på overflaten av debatten og har svelget argumentene fra pelsdyrnæringen, sier hun.

Men Listhaug mener oppdrett i Kina er relevant for Norge fordi landet eksporterer store mengder pels til verdensmarkedet.

– Norge er blant landene med de strengeste kravene til dyrevelferd. Det er bra. Etterspørselen i markedet faller ikke nødvendigvis bort om produksjonen stanser i Norge. Konsekvensen kan bli at oppdrettet øker i land som ikke har et så strengt regelverk for dyrevelferd som Norge, sier Listhaug til NRK.

– Sjokkerende besøk

Også Dyrevernalliansen i Norge mener besøket til landbruksministeren er uheldig og mener det er «sjokkerende» at hun valgte en pelsdyrfarm fremfor et besøk hos bønder som driver «vanlig landbruk».

– Norsk landbruk har mange fantastiske bønder som satser på dyrevelferd, og det er flaut for regjeringen at Sylvi Listhaug velger å profilere seg på pelsdyroppdrett, skriver informasjonsleder i Dyrevernalliansen Lise Kleveland i en pressemelding.

Listhaug sier at besøket på pelsdyrfarmen kun var en del av besøket i Vest-Agder.

– Jeg besøkte også produsenter av juletrær, julekranser og gården til lederen i Vest-Agder Bondelag Birte Usland, som driver med melkeproduksjon. Når jeg er ute og reiser forsøker jeg å legge opp et variert program som har en befatning med mitt arbeidsområdet. Reiseopplegget i Vest-Agder var et givende og interessant besøk, der jeg fikk innblikk i bredden av landbruket i fylket, sier landbruks- og matministeren.

Se video fra besøket på pelsdyrfarmen i Vest-Agder under:

Tirsdag fikk Leif Heddeland besøk av den nye landbruks- og matministeren. Oppdretteren var svært spent på hva hun vil si til næringen.

NETT-TV: Landbruksministeren besøkte pelsdyroppdretter