NRK Meny
Normal

– Kulda er forbigående

Det har vært minusgrader over store deler av Sørlandet og Rogaland. Men meteorologene sier kulda i lavlandet er forbigående. Lørdag blir det regn og mildvær igjen. I Sirdal smir de mens jernet er varmt, og har satt snøkanonene i full sving.

Snøkanon i Ålsheia i Sirdal

Dette bildet er tatt i Sirdal i natt.

Foto: Øystein Tjørhom

– Kulda er dannet lokalt flere stedet på Sørlandet. Skydekket har sprukket opp flere steder i Agder-fylkene, og når det er lite vind og skyfritt så dropper temperaturen, selv i lavlandet. Kjevik var nede i minus 2,4 i natt, og Hovden var nede i minus 9,6 grader, sier statsmeteorolog John Smits.

Pumper ut snø

På skisenteret i Ålsheia i Sirdal går snøkanonene for full maskin til stor glede for skientusiaster i Agder og Rogaland.

– Ja, da var vi i gang igjen! Nå er det endelig kommet nok kulde til Sirdal for å starte snøkanonene igjen. Her er det nå minus to grader og vi har fått i gang fem kanoner. Nå pumper vi vann om til snøkrystaller og produserer så mye vi klarer, sier Øystein Tjørhom ved Ålsheia skisenter, tidlig fredag morgen.

Han håper at temperaturen vil falle ytterligere.

– Da får vi nemlig produsert enda mer snå, sier Tjørhom.

I natt sendte de 30–40 kubikk med vann gjennom systemet. Når anlegget går på maks yter pumpen 150 kubikk.

– Grunnen til at vi bruker lite vann er at temperaturen nå er høy og for å få maks ytelse av kanonene så blir det ikke presset gjennom mer vann. Det vil si at «vannstrålen» fra kanonene er tynn, ved lavere temperaturer blir «vannstrålen» fra kanonene betydelig tykkere og vi kan presse gjennom mer vann, forklarer Tjørhom.

Vannet presses opp i systemet med 40–50 bar trykk og knuses opp til bitte små snøkrystaller som kommer ut i luften som snø.

Ålsheia skisenter i Sirdal

Øystein Tjørhom ved Ålsheia skisenter i Sirdal håper på liv i bakken allerede om en uke.

Foto: Øystein Tjørhom

Gleder seg

Tjørhom håper å dekke det såkalte dobbeltrekket og nedfarten Dalen på en snau uke med snøproduksjon.

Han håper på kaldere vær, slik at de raskere kan produsere større mengde snø, men det spørs om kulda holder seg så lenge.

– Vi gleder oss til vinteren, sier Tjørhom.

Kortreist kulde

John Smits

Statsmeteorolog John Smits sier temperaturen vil stige utover helgen. Da vil det også komme nedbør.

Foto: Magne Hansen / NRK

Men John Smits sier gleden over kulda kan bli kortvarig. Det er nemlig ikke noen kuldebølge over landsdelen. Kulda er derimot lokal og kortreist.

– Med lange netter og lite skyer blir det et stort varmetap fra bakken, som dermed blir til kortreist kulde som er laget på stedet, sier Smits.

Han forteller at temperaturen vil stige litt utover dagen i dag, men at det er ikke så mye varme i sola nå i november, så særlig varmt blir det ikke.

Snø i høyden

Lørdag vil det skye til, og temperaturen vil stige litt.

– Det vil bli opp mot fire varmegrader langs kysten, sier Smits.

Lørdag kveld vil det komme inn noe nedbør. Det kan komme som snø i høyden, og regn i lavereliggende strøk. Denne nedbøren øker i styrke utover søndagen.

– Hovden får nok noe snø, mens det kommer som sludd og regn i lavere strøk. Så de som lager kunstsnø i Sirdal bør produsere så raskt de kan, sier Smiths.

Varmt i vest

Også rogalendingene kan se langt etter både snø og kulde, i følge meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt.

– Lørdag vil det ikke bli så mye nedbør, men vind fra sørøstlig kant. Det kan se ut til at vi får stigende temperaturer og kanskje noen solgløtt, sier Haga.

Men godværet skal ikke vare lenge i vest.

– Det kommer inn et nedbørsområde som gir gråvær og regn på søndagen. Det vil nok regne ganske godt på søndagen, men ikke så kraftig at det vil skape problemer, sier han.

Meteorologen sier at rogalendingene ikke kan forvente kuldegrader på en stund.

– Nedbørsområdet passerer i helgen, og bygene vil gi seg til tirsdage. De neste dagene vil nok være preget av lavtrykksaktivitet, og kanskje 6-7 varmegrader tirsdag, sier Haga.