NRK Meny
Normal

Tror det kan bli dyrt å slå sammen kommuner

Kommunale tjenester kan bli dyrere ved kommunesammenslåinger, tror forskere. Årsaken er at det koster å lage felles systemer.

Penger

Forskere mener det kan koste mer for kommunale tjenester ved kommunesammenslåinger. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

En gruppe forskere og masterstudenter undersøker nå organisasjonskulturen i kommunene på Sørlandet.

– Og kulturene er forskjellige, sier professor Morten Øgård ved Institutt for statsvitenskap- og ledelsesfag på Universitetet i Agder.

Kulturforskjeller kan koste

Studien tar for seg organisasjonsverdiene i kommunene, og det er samlet inn data på toppledernivå.

– Det er noen underliggende verdier som kommer til syne i organisasjoner, og de vil jo variere på tvers av organisatoriske grenser og strukturer, sier Øgård.

Morten Øgård

Morten Øgård er professor ved Universitetet i Agder.

Foto: Universitetet i Agder

Han sier disse verdiene blant annet sier noe om hva som er høvelig atferd, hvordan man skal løse problemer og hva som er utfordringene.

– Disse verdiene vil gå i ulike retninger, og det er jo det vi ser når vi nå driver med disse kartleggingene, sier Øgård.

Studiene viser at mange kommuner på Sørlandet har så forskjellig organisasjonskultur at det kan få konsekvenser i form av dyrere tjenester i kommunene.

– Bare for å illustrere dette. NAV forsøker å lage et felles IT-system. For 14 dager siden skrotet de en IT-satsing som har kostet 700 millioner koner, sier han.

– Jeg tør ikke tenke på hva et felles IT-system for alle kommunene ville koste her nede på Agder, sier Øgård.

– Må finne nye løsninger

Regiondirektør i KS i Agder, Jan Inge Tungesvik, sier de ikke tar stilling til kommunesammenslåinger.

– Noe må gjøres for å møte de utfordringene vi ser. Da vil nok det bety at administrasjoner og organisasjoner med forskjellige kulturer må finne nye løsninger, sier Tungesvik.

Han sammenlikner dette med det som har skjedd i Danmark, der dette har vært utfordrende, men der de likevel har valgt å gjøre det.

– Alle våre kommuner sitter i interkommunale samarbeid, og bryner seg på forskjellige kulturer daglig, så jeg har stor tillit til at de finner ut av dette, enten de fortsetter alene eller slår seg sammen, sier han.