– Jeg vil ha deg tilbake i jobb edru

Norske arbeidsgivere er bekymret over ansattes alkoholvaner. En undersøkelse viser at 40 prosent er bekymret for en eller flere medarbeideres alkoholkonsum.

Heller i ett glass rødvin

Erik Torjussen fra Kristiansand er en av dem som har gått på en alkoholsmell. Han jobbet i høyt tempo samtidig som han drakk mye. Til slutt gikk alt over styr. Det endte med at han ble tatt for fyllekjøring.

Det er nå 15 år siden at politiet tauet ham inn for kjøring i ruspåvirket tilstand med bil. I dag er han takknemlig for at arbeidsgiveren ikke ga ham opp.

– Dagen etter fyllekjøringen dukket arbeidsgiver opp på avrusningsklinikken. Han sa han var fornøyd med jobben jeg hadde gjort. Men at han ville ha meg tilbake edru, uansett hvor lang tid det måtte ta, forteller Erik Torjussen til NRK.

Endring i adferd

En undersøkelse kompetansesenteret Akan har gjennomført viser at 40 prosent av norske arbeidsgivere er bekymret for én eller flere medarbeidere.

Direktør Elisabeth Ege er klar på at endringer i adferd kan være indikasjon på at noe er galt. Organisasjon som eies av NHO, LO og staten, har som formål å forebygge rus og avhengighet i arbeidslivet.

Elisabeth Ege
Foto: NRK

– Jeg tenker enhver endring i adferd, fravær eller prestasjonsnivå er et signal. Når du ikke kjenner igjen medarbeideren eller kollegaen din, bør du ta en prat, sier Eng i Akan.

Alkohol i sosiale lag

Alkohol er ofte en viktig ingrediens i sosiale tilstelninger på arbeidsplassen. Bedriftene må få bedre kontroll over alkoholbruken, mener helseministeren.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie mener bedriftene må få bedre kontroll over ansattes alkoholforbruk.

Foto: NRK

– Vi har en bevisst holdning til dette i departementet, men vi skal nå jobbe sammen med Akan for å spre dette bedre ut i offentlig sektor, sier helseminister Bent Høie.

Erik Torjussen arbeider i dag i A-larm, en organisasjon for brukere og pårørende innen rusfeltet. Torjussen har en klar oppfordring om å følge med på ansatte og kollegaer.

Erik Torjussen

Erik Torjussen fra Kristiansand jobber i dag i A-larm.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Man kan spørre; jeg er bekymret. Det ser ikke ut som du har det greit. Er det noe jeg kan gjøre for deg?, sier Torjussen.