– Jeg har det kjempebra!

Da Jonas Alaska våknet og gikk ut i sola i dag, tenkte han: Jøss, nå har jeg jammen meg opplevd noe i livet mitt.

Jonas Alaska vant årets nykommer

Jonas Alaska vant årets nykommer under Spellemannprisen 2011.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Han var nominert til tre priser. Hjemme i Åmli satt bygda foran storskjerm og fulgte med. Mamma og pappa var i salen. Forventningene var skyhøye.

Alle mente at han i alle fall burde stikke av med én pris. Men Alaska satt i salen og trodde at han ikke kom til å vinne noe.

– Jeg hadde innstilt med på at jeg ikke skulle få noen ting, og hadde egentlig vært ganske god på det, så da navnet mitt ble lest opp ble jeg helt skjelven. Hjertet mitt slo som bare rakkeren, sier Alaska.

Ble rørt

Han satt langt framme, og hadde ikke fått med seg hvor mange mennesker som faktisk var i salen. Så da han snudde seg med Spellemannprisen i hånda, var det så mange klappende mennesker der at han fikk litt sjokk.

– Uæææ, jeg føler jeg nettopp har sett en hoggorm, var første kommentar.

– Det var så vanvittig mange, så jeg fikk litt sjokk og jeg ble veldig rørt. Det ble mye på en gang, sier Alaska til NRK, dagen derpå.

Han husker ikke helt hva han sa fra scenekanten, men han vet at han fikk takket.

– Følte du forventningspress?

– Det var litt det. En del forventet at jeg i alle fall skulle ta én pris, men for min del var ikke det åpenlyst. Men når jeg hadde tre nominasjoner var det fint å få en også.

– Det var kult å vinne årets nykommer siden jeg er nykommer. Og det var mye større å holde harpa i hendene enn jeg hadde trodd.

Skal kjøpe nye gitarer

Sammen med prisen «Årets nykommer» følger et Gramo-stipend på 250 000 kroner. De pengene skal blant annet gå til nye gitarer.

– Pengene kommer i tillegg, det tenkte jeg ikke så mye på før etterpå, da jeg sto og så på kassa med penger, for det var den statuetten som var det store, sier Alaska.

– Hva skal du bruke pengene til?

– Med 250 000 kroner har jeg finansiert neste plate, men det er jo litt kjedelig... Men det er to gitarer som jeg uansett skulle kjøpe, så nå skal jeg kjøpe dem med god samvittighet. Og så har jeg et forferdelig lån som jeg kanskje burde betale på, men det er også kjedelig...

Spiller mye i 2012

Karrieren hans har tatt av det siste året. Og det har gått fort. Siden februar har han knapt fått tid til å trekke pusten. Mindre travel blir han neppe i 2012.

– Ja, det har gått fort, og det har vært et fantastisk år. Jeg gleder meg til det neste. Prisen var en kjempefin anerkjennelse av plata jeg har laget, og nå er jeg enda mer motivert til å lage en til.

– Nå skal jeg ha masse spillejobber over hele landet og det gleder jeg meg veldig til. Så skal jeg lage nye sanger og spille dem inn, så det er perfekt.

Han drikker vann. Det ble ei lang natt for den ferske prisvinneren, med Spellemann-nachspiel og lite søvn.

– Men jeg var glad da jeg våknet. Jeg har det kjempebra, rett og slett. Kjempebra! Jeg tenkte på det da jeg kom ut i det fine været på morran. Jeg tenkte: Jøss, nå har jeg jammen meg opplevd noe i livet mitt.

Jonas Alaska

SE VIDEO FRA 5. OKTOBER 2011: Jonas Alaska på hjemmebane.