Hopp til innhold

– Har tapt milliarder på salg

Kristiansand ble lurt av egne rådgivere til å selge unna aksjer i Agder Energi, mener forsker.

Kraftverk

Kristiansand kommune eide 27 prosent av aksjene i Agder Energi, men etter salget eier kommunen 5,3 prosent. Ikke et lurt salg, mener seniorforsker.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Sørlandskommunene som solgte aksjene sine i Agder Energi på starten av 2000-tallet har tapt milliardbeløp på salget. Det hevder seniorforsker Roger Normann ved Agderforskning.

Normann har blant annet regnet på de økonomiske konsekvensene av at Kristiansand kommune solgte mesteparten av aksjene sine i Agder Energi til Statkraft i 2002, og har funnet ut at kommunen har tapt mellom 1,6 og 2,4 milliarder kroner på salget, skriver avisa Nationen .

– Men dette regnestykket er fra 2006. Jeg er sikker på at tallet er mye høyere i dag, sier Normann, som mener Kristiansand ble lurt av dårlige rådgivere.

– De kreftene som var for et salg av aksjene, ønsket nok å bli forledet av de dårlige rådene de fikk. Kommunepolitikerne hadde kanskje ikke evnen til å vurdere rådene de fikk på egne bein. De ble på mange måter «sitting ducks» for profesjonelle aktører som hadde en plan, sier Nordmann til NRK.

Stor verdistigning

Han mener de 11 kommunene som ikke solgte seg ned eller ut av Agder Energi bør være veldig fornøyde med beslutninga si.

– Det har vært en stor verdistigning i Agder Energi og beslutninga om salg ble tatt på et veldig ugunstig tidspunkt for de kommunene som solgte.

– Vi gikk over i en ny fase for det norske kraftmarkedet i denne tida. Fra et system med regulerte kraftpriser, til et system med uregulerte kraftpriser og et fungerende kraftmarked. Samtidig fusjonerte man tre kommunale kraftselskap om til ett; Agder Energi. Rådgiverne ga Kristiansand kommune entydige råd om at det var lurt å selge, og en stor risiko og sitte som fortsatt eier.

Dette var ikke en prosess som handlet om å komme fram til et balansert beslutningsgrunnlag for om man skulle selge eller ikke. Det var en prosess som var organisert ut fra å realisere et salg av Agder Energi-aksjer.

seniorforsker Roger Normann

– Fikk elendige råd

– Hvordan var rådene som ble gitt til kommunene om salg?

– For å gi et inntrykk av hvor dårlige råd konsuletselskapet Arthur Andersen ga Kristiansand kommune, så ble det hevdet ting som «Det er helt utenkelig at kraftprisen i uoverskuelig framtid vil bli høyere enn 0,2 øre per kilowattime», og skråsikre argumenter som «Den bedriftsøkonomiske lønnsomheten med å selge er uomtvistelig», uten at det var grunnlag for dette.

Kredittilsynet fant ifølge forskeren i ettertid at Arthur Andersen hadde brutt flere lover når selskapet gav råd. For eksempel leverte Arthur Andersen revisor- og konsulenttjenester til Statkraft, samtidig som de gav råd til kommunene på Agder om å selge til Statkraft.

– I sin kontrakt med Kristiansand kommune hadde også Arthur Andersen en avtale om at dersom salget gikk igjennom, så skulle han få 0,1 prosent av salgssummen, inntil 10 millioner kroner. Dette punktet ble senere fjernet fra kontrakten, men det sier noe om de involverte aktørenes intensjon.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,43 kr
Dyrest kl. 20 1,54 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %