Hopp til innhold

– Dette skader folks rettsoppfatning

– Avgjørelsen fra Høyesterett om å prøveløslate de forvaringsdømte Nokas-ranerne strider mot folks rettsoppfatning, sier Ada Sofie Austegard.

Ada Sofie Austegard

Daglig leder i Stine Sofies Stiftelse Ada Sofie Austegard mener politikerne må bestemme seg slik at folks rettsoppfatning og det som faktisk er virkelig stemmer.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Austegard, som er daglig leder i Stine Sofies Stiftelse, mener Høyesterett nå har bekreftet at det er fordelaktig å bli dømt til forvaring istedenfor vanlig fengselsstraff.

– Dette skader folks rettsoppfatning. Folk har jo trodd at om det blir en forvaringsdom så skal man være trygg i lengre tid, men det er jo motsatt. Man kan jo risikere at gjerningsmannen kommer ut tidligere enn en vanlig fengselsstraff.

– Med tanke på fornærmede og etterlatte er det en stor påkjenning, sier Austegard til NRK.no.

Nokas-dømte Schumann og Betew skal løslates

Høyesterett konkluderte torsdag med at Nokas-ranerne Metkel Betew og Kjell Alrich Schumann kan prøveløslates om kort tid, etter at de begge har sonet minstetiden på 10 år av forvaringsdommene sine.

I tillegg får en 51 år gammel drammenser som forsøkte å drepe sin kone med en bilbombe slippe fri.

Høyesterett har behandlet de tre sakene under ett for å komme fram til hvilke vilkår som skal gjelde for løslatelse av forvaringsdømte, og var enige i at det ikke lenger er fare for at de tre skal være en fare for samfunnet.

Spørsmålet var ifølge NTB om en forvaringsdømt automatisk har krav å prøveløslatelse dersom det ikke er gjentakelsesfare.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Metkel Betew og Kjell Alrich Schumann

LØSLATES: Metkel Betew (t.v.) og Kjell A. Schumann (t.h.) var de eneste to som ble dømt til forvaring i 16 år med en minstetid på 10 år etter Nokas-ranet i Stavanger for ti år siden. nå skal de løslates, har Høyesterett bestemt.

– Politikerne må bestemme seg

Austegard er på ingen måte overrasket over dommen, men sier politikerne nå må bestemme seg for om en forvaringsdom skal være den strengeste reaksjonen på et lovbrudd.

– I dag regnes det som mildere å få en tidsbestemt dom altså en vanlig fengselsstraff. Og det regnes som strengere å få en forvaringsdom, der du kan risikere å sitte lenger.

– Nå gjenstår det å se om politikerne vil ha det slik. Jeg har i alle fall fått bekreftet det jeg har formidlet i alle år, at det er fordelaktig å bli dømt til en forvaring for da slipper man tidligere ut.

Ap enig med Austegard

Leder i justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik (Ap) sa til NRK torsdag at hun er en av dem som ønsker at minstetiden for forvaringsdømte må økes.

– Vi ser i dag at de som dømmes til 21 års forvaring slipper ut på et tidligere tidspunkt enn de som er dømt til 21 års fengsel. Det kan være i strid med folks allmenne rettsoppfatning.

Tajik sier Arbeiderpartiet mener minstetiden for forvaring bør økes fra 10 til 14 år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,44 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %