– Dette er en gledens dag

Hotelldirektør Frode Jansson ved Caledonien kunne puste lettet ut da han lørdag våknet og det lå en etterlengtet beskjed i innboksen.

Frode Jansson hotelldirektør

Frode Jansson, hotelldirektør ved Radisson Hotell Caledonien i Kristiansand er glad for at hotellstreiken er over.

Foto: Mair Macdonald / NRK

– I eposten stod det at hotellstreiken var avsluttet. Dette er en gledens dag, sier Jansson.

Tirsdag for en og en halv uke siden hadde ikke hotelldirektøren noe valg. Så mange av de hotellansatte var tatt ut i streik at det ikke lenger var forsvarlig å holde Radisson Blu Caledonien hotell åpent.

Radisson Blu Caledonien Hotel
Foto: Kai Stokkeland / NRK

Permitteringer

– Vi har såpass mange organiserte medarbeidere at det ikke lenger var noe alternativ å holde åpent. Dermed måtte vi stenge og permittere den resterende arbeidsstokken, forteller Jansson.

Hotelldirektøren sier ledelsen har jobbet ved hotellet under hele streiken. Gjester som hadde forhåndsbestilt, har fått tilbud om overnatting på andre hoteller.

I tillegg har det vært en minimumsbemanning for å ivareta logistikk, sikkerhet og vedlikeholdsoppgaver. Han vil ikke spekulere i hvor mye bedriften har tapt på å holde stengt.

– Vi må sette oss ned i etterkant for å få en oversikt. Fokus nå er å se framover for å gi et godt tilbud til gjestene, sier Jansson.

Hotellet ble gjenåpnet lørdag klokken 12.

Les også:

– Glad streiken er avsluttet

Det var i natt at partene i hotellstreiken kom til enighet om en avtale og streiken ble dermed avblåst. Fellesforbundet vant fram i sitt krav om lokal forhandlingsrett. Streiken ble avsluttet lørdag klokken 12.

– Vi er glad streiken er avsluttet, sier Jostein Hansen i NHO Reiseliv til NRK.

Fellesforbundet kaller avtalen en seier.

– Vi er mest fornøyd med hovedkravet vårt, at vi nå har fått lokal forhandlingsrett, sier forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til NRK.

Uravstemning

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Streiken har vart siden 24. april, og over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.