NRK Meny
Normal

Nå kan du snart kaste jakka

Bildene fra Bystranda i Kristiansand er ikke slik de har vært de siste somrene. I år har sørlendingene fått erfare at sol ikke nødvendigvis betyr varme.

Bystranda juni 2015

Temperaturene i juni har ligget godt under normalen. Mange velger å beholde jakken på når de tar turen til Bystranda i Kristiansand.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Værstatistiker Bern Lie mener at det kan være håp om varmere vær.

– De få gangene vi har hatt en lignende værtype i den moderne klimahistorien, har det skjedd at været skifter rundt Sankthans, sier han.

Gradvis varmere

John Smits

Statsmeteorolog John Smits tror ikke det blir store endringer i temperaturene i dagene framover.

Foto: Magne Hansen / NRK
Bernt Lie

Bernt Lie følger nøye med på værstatistikk og har egen målestasjon i hagen på sommerstedet på Eigebrekk ved Mandal. (Arkivfoto)

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Statsmeteorolog John Smits er ikke like optimistisk.

– Det er ikke noe i det klimatiske systemet som tilsier at det skal skje. Noen år er det varmest før Sankthans, andre år etter Sankthans.

Smits tror likevel at det blir varmere framover, men det skal først og fremst ha sammenheng med at vi snart går inn i det som er den varmeste perioden av sommeren.

– I slutten av juni begynner den varmeste perioden. Den har en topp i midten av juli og så dabber det gradvis av, sier Smits.

Ifølge Smits vil de største endringene komme i nord. Der skal det bli merkbart varmere i dagene framover. Temperaturene i sør vil også stige, men det vil gå gradvis.

To til tre grader under normalen

Årets juni har så langt ikke vært noe å skryte av når det gjelder temperaturer. Det gjelder også Sørlandet.

– De siste femti dagene har snittemperaturen ligget to til tre grader under det som er normalt, sier Lie.

Ifølge Lie var fjorårets juni helt motsatt. Gjennomsnittstemperaturen lå flere grader over normalen. Det var også tilfelle i årene før.

– Nå har vi hatt flere år med junimåneder som har vært mye varmere enn normalt. For tre år siden var temperaturen oppe i tretti grader i juni.

Scandic Hotel Bystranda

I fjor sommer og året før lå folk tett i tett på Bystranda i Kristiansand.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Så vidt over tjue grader

Tendensen er lik over hele landet. Årets juni er kaldere enn normalt. Mens Trønderne har hatt store nedbørsmengder, har det vært mange dager med sol på Sørlandet. Det eneste som mangler, er varmen.

Selv om Lie interesserer seg for vær og vind, liker han ikke været han har hatt på kysten av Sørlandet.

– Vi har ikke hatt den forsommeren vi gjerne vil ha. Det er for dårlig, sier han.