NRK Meny
Normal

– Deler IS-videoer uten å tenke seg om

Medieforsker Kenneth Andresen fra Universitetet i Agder er bekymret over at ungdommer i Kristiansand deler IS-videoer på sosiale medier.

Medieforsker Kenneth Andresen fra Universitetet i Agder er bekymret over at ungdommer i Kristiansand deler IS-videoer på sosiale medier.

– Vi ser at ungdommer blir preget av å se slike videoer. Det er grunn til å være bekymret, sier medieforskeren.

Mandag kunne NRK.no fortelle at politiet er bekymret over at stadig flere ungdommer deler groteske IS-videoer på sosiale medier.

– Mange deler uten å tenke seg om

Andresen tror få støtter innholdet i videoene, men at mange deler dem på sosiale medier uten å ikke tenke seg om.

Politiet er redde for at det er voksne radikale muslimer som står bak delingene av de groteske videoene, som blant annet viser halshugging.

– Det er noe man bør være bekymret over. Noen grupper bruker sosiale medier inn mot ungdom, men jeg tror mye av det vi ser er enkeltpersoner som sender videoene videre uten å tenke seg om.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Politiet i Kristiansand er bekymret over at stadig flere ungdommer deler groteske IS-videoer på sosiale medier. De er redd at det står voksne radikale muslimer bak.

Mener unge ikke fatter sammenhengen

NRK har vært i kontakt med flere ungdomsskoleelever som forteller om venner som har fått slike videoer på telefonene sine, og de bekrefter at det er en økende trend.

De forteller at IS-videoer som deles på sosiale medier, ofte legges ut sammen med rosende omtale av brutaliteten.

– Voksne kan sette videoer som dette inn i sammenheng og forstå hva som skjer med bakgrunn i historien, men ungdommer klarer ikke å fatte sammenhengen, sier Andresen og legger til:

– Jeg synes ikke vi skal tåle at ungdommer får dette servert via sosiale medier på mobiltelefonen.