NRK Meny
Normal

– Bygland og Bykle blir også i aust

Kommunestyret i Valle sa onsdag kveld, med knappest mulig flertall, nei til å søke om bytte av fylke. Dermed kommer Bygland og Bykle med stor sikkerhet heller ikke til å søke overgang til Vest-Agder.

Leiv Rygg og Jon Rolf Næss

Ordfører Leiv Rygg (t.v.) i Bygland og hans ordførerkollega Jon Rolf Næss i Bykle sier det nå er svært lite som tyder på at de vil sende søknad om fylkesbytte.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordførerne i kommunene påpeker at de er mest opptatt av at Setesdal skal være samlet i samme fylke.

Laber stemning for overgang

– Med vedtaket i Valle kommunestyre, så er det nå svært lite sannsynlig at Bygland vil søke overgang til Vest-Agder, sier Bygland-ordfører Leiv Rygg (Sp).

– Det er først og fremst fordi vi hele veien er opptatt av at regionen skal prøve å holde seg samlet. Når Valle nå har tatt standpunkt mot, og vi i utgangspunktet var relativt likegyldige til spørsmålet, så blir det helst til at vi havner på å være i Aust-Agder, sier Rygg, men minner om at kommunestyret først skal ta stilling til saken før noe er endelig.

– Ingen søknad fra oss

I Bykle er tonen den samme.

– Vi har berammet denne saken i januar. Når dette skjedde i Valle, så vil jeg anta at saken er ganske grei for oss. Det kommer ikke til å gå noe søknad fra Bykle, sier ordfører Jon Rolf Næss (Ap) til NRK.

– Men nå får vi ha kommunestyremøtet først da, understreker også han.

Fire har søkt seg vestover

Tarald Myrum

Ordfører Tarald Myrum (Sp) og Valle så etter formannskapsmøtet 9. november ut til å søke overgang, men kommunestyret sa overraskende nei. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det ble et klart nei da austegdene ved høstens valg stemte om overgang til Vest-Agder, men flere kommuner har søkt eller vurdert å søke fylkesbytte individuelt.

Lillesand, Iveland, Birkenes og Evje og Hornnes har alle søkt om overgang til Vest-Agder, mens Åmli og Gjerstad har flørtet med tanken om å søke overgang til Telemark.

Det lå an til at også Valle, og dermed muligens hele Setesdal, også ville til Vest-Agder og dermed bidra til en potensiell fylkesflukt også for hele Setesdal-regionen.

Men kommunestyret i Valles nei, gjør at Evje- og Hornnes trolig blir den eneste kommunen i Setesdal som søker overgang i denne omgang.

Glad for avklaring

Bjørgulv Sverdrup Lund

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund i Aust-Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) er glad for at nå blir mer ro rundt spørsmålet i Setesdal-regionen.

– I går så ble det annerledes enn i formannskapet (i Valle), og jeg tror nok det var bra i forhold til det samarbeidet vi må fortsette med, blant annet på riksvei 9, for å komme i land der. Så jeg tror det er veldig bra at vi har litt mer ro i forhold til hvor Setesdal vil hen, sier Sverdrup Lund til NRK.