460 søkere til 50 lærerstillinger

Å være lærer og jobbsøker i Kristiansand er ingen søndagsskole.

Klasserom

Det er kamp om plassen i skoleverket i Kristiansand. Kun en av ti søkere kan forvente å få jobb.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Søkertall som NRK har fått tilgang til viser at det kun er arbeid til én av ti søkere.

Nesten 460 personer ønsker å bli lærer ved en barne- eller ungdomsskole i Kristiansand til høsten. Det til tross for at det kun er 20 ledige faste stillinger og 30 vikarstillinger.

Arnulf Andersen

Arnulf Andersen, lokallagsleder i Utdanningsforbundet i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Det betyr at vi har mange gode lærere å velge mellom som igjen betyr at vi er i posisjon til å velge de beste lærerne til jobbene, sier Arnulf Andersen, lokallagsleder i Utdanningsforbundet i Kristiansand.

UiA gir lærerboom

Ifølge Andersen har forholdet mellom antall søkere og jobber ligget noenlunde stabilt de siste årene. Lokallagslederen tror nærheten til lærerutdanningen ved Universitetet i Agder påvirker tallene.

– Å ha universitetet midt i byen fører nok til at mange kristiansandere velger å utdanne seg til lærer og bli i byen. I tillegg velger mange som studenter utenbys fra å bli her etter endt studie, sier Andersen.

Lovisenlund skole

Lovisenlund skole søkte nylig etter to lærere. Mange søknader gjorde at ansettelsesutvalget hadde en stor jobb.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Fungerende rektor ved Lovisenlund skole i Kristiansand, Stig Atter, lyste nylig ut to lærerstillinger. Han sier det er krevende å finne de rette til jobbene.

– Vi ønsker kvalitet i skolen og leter derfor etter de beste kandidatene. Derfor ser vi etter lærere med gode ferdigheter, egenskaper og faglige kvalifikasjoner.

– Hvordan er situasjonen nå sammenlignet med tidligere år?

– Vi er veldig heldige og har nå mange kvalifiserte søkere til jobbene. En av årsakene er nok at UiA uteksaminerer mange nye lærere hvert år, sier Atter.

Langt flere å velge mellom

– Tror du kvaliteten blant lærerne i Kristiansand er høyere på grunn av søkertallene?

– Det er det vanskelig å si noe sikkert om, men vi har i alle fall langt flere kandidater å velge blant, sier Atter.

Marte Almvik fikk nylig jobb ved Lovisenlund skole. Hun synes det var nervepirrende å vite at hun var i konkurranse med svært mange.

– Jeg visste ikke nøyaktig hvor mange som hadde søkt, men jeg var klar over at det var mange om beinet. Det er veldig populært å søke jobb som lærer i Kristiansand kommune, sier Almvik.