NRK Meny
Normal

15 spanjoler ville til Sørlandet sykehus

15 spanske leger søkte på jobb som gastrokirurg ved Sørlandet sykehus. – Annonsen i spanske aviser var en stor suksess, sier klinikksjefen.

Sørlandet sykehus Arendal

Sørlandet sykehus søkte etter gastrokirurger, og fikk 15 svar fra spanske leger. Bildet er fra en operasjon ved sykehuset i Arendal. (Arkiv).

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Tidligere i år var det kirurgkrise ved sykehuset.

Det var også en frykt for å måtte stenge akuttbehandlingen på kirurgisk avdeling i Arendal.

Derfor søkte sykehuset etter gastrokirurger i Spania.

– Vi fikk mange henvendelser, og mange av dem ga inntrykk av å ha riktig og god kompetanse som vi hadde brukt for. Så det var også en suksess, sier klinikksjef ved Sørlandet sykehus Geir Bøhler.

Geir Bøhler

Klinikksjef Geir Bøhler sier de kommer til å kontakte noen av de spanske legene, men at krisen de hadde i august uansett er over. (Arkiv).

Foto: Leif Dalen / NRK
Sørlandet sykehus Arendal

Den akutte kirurgkrisen ved Sørlandet sykehus i Arendal i sommer er foreløpig avverget. (Arkiv).

Foto: Anne Wirsching / NRK

Skal snakke med noen

Fire eller fem av de 15 søkerne skal følges opp når en kirurg fra Sørlandet sykehus i nær fremtid skal til Barcelona, sier klinikksjef Bøhler.

– Ja, vi gjør det. Men siden vi har fått avverget den akutte krisen så er vi litt mer avventende enn det vi var i august, sier han.

– Men vi vil undersøke dette og gjøre noen vurderinger på om vi skal vente på at noen kommer tilbake fra permisjon, eller om vi vil ansette ytterligere, sier han.

Den akutte kirurgkrisen ved Sørlandet sykehus i Arendal i sommer, er foreløpig avverget ved hjelp av norske leger, sier Bøhler.

– Vi har fått to gastrokirurger. En i fast stilling og en gjennom et vikarbyrå som skal være der i et halvt års tid, sier han.

– Men vi må selvsagt skaffe flere som skal være der på permanent basis. Men vi kan puste litt nå, sier han.

Utenlandske leger gir utfordringer

Klinikksjefen bekrefter flere utfordringer ved å ansette spanske leger, blant annet språklige.

– Det tar tid. Vi har jo etter hvert en del erfaring med dette. Det er viktig med språkopplæring og opplæring av norske systemer, sier han.

– Men erfaringen er at det stort sett går raskt. Helsevesenet har blitt mer og mer globalisert, og folk kommer raskt inn i det, sier Bøhler.

Bøhler peker på den generelle situasjonen i Spania når han skal forklare den enorme kirurgresponsen på annonseringen i spanske medier.

– Det har nok med den situasjonen Spania er i. Det er økonomisk krise og nedbygging av helsevesenet og sykehusene og oppsigelser av ansatte.