NRK Meny
Normal

- Kom så, alle hjortan!

Hun driver hjorteoppdrett, og starter ofte dagen med en sekk med brød.

Tone Lien

Tone Lien mater de 70 hjortene med brød fra bakeren. To av kalvene ble født seint, og skal få ekstra pleie gjennom vinteren.

Foto: Stokkeland, Kai / Kai Stokkeland/NRK

Tone Lien og Arne Mydland

Tone Lien og Arne Mydland har drevet med hjorteoppdrett siden 2001.

Foto: Stokkeland, Kai / Kai Stokkeland/NRK

Hjorteoppdrett er en liten næring på Sørlandet. Men på Mydland gard i Hægebostad, har Tone Lien og Arne Mydland en større hjorteflokk enn noen gang.

De har over 70 dyr i skogen sin, og har en litt annerledes arbeidsdag enn folk flest. De begynner nemlig ofte dagen med en sekk med brød.

- Kom alle hjortan, kom så, roper Mydland, og ikke lenge etter kommer de langbeinte løpende for å få mat.

Elsker brød fra bakeren

- Dette er gammelt brød fra bakeren. De liker nemlig bedre brød fra bakeren, enn mitt hjemmelagde brød, sier Lien, mens en hjortekalv forsyner seg grådig av brødet.

- Hvordan er det å leve av hjorteoppdrett?

- Vi lever ikke av dette, vi lever for det. Men det er stort sett bare kos. Du holder nærkontakt med dyrene - det er en jordnær jobb, sier Mydland.

- Det er mye glede med dyr. Det er jordnært og ekte, det passer oss godt, sier Lien.

Mydland og Lien har drevet hjorteoppdrett siden 2001. Nå om høsten skal hjortene telles, for om noen uker skal noen av dem forlate skogen i Hægebostad for deretter å dukke opp på tallerkener.

Hjorteoppdrett

Arne Mydland midt i hjorteflokken sin i Hægebostad.

Foto: Stokkeland, Kai / Kai Stokkeland/NRK