NRK Meny
Normal

- Ikke gi penger til barna

Redd Barna oppfordrer folk til ikke å gi penger til barn som tigger.

Tiggerbarn

Flere barn tigger nå på gata i Kristiansand.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Barn som brukes som tiggere er blitt et ikke uvanlig syn i Kristiansand de siste ukene.

LES: BRUKER BARNA TIL TIGGING

Tiggere forteller til NRK at de må ta med seg barna sine på tigging, blant annet for å få råd til å sende dem på skole i Romania.

Men å gi penger til barna, kan føre til at flere barn tas ut av skolen i hjemlandet, sier regionkoordinator i Redd Barna, Brynjar Nilsen.

Lager et marked for tigging

- Det som er problemet med å gi penger, er at vi kan bidra til å bygge opp og ivareta et marked, som kan føre til at andre barn blir tatt ut av skolen for å komme til Norge og tigge. Det er problematisk, og Redd Barna har tidligere sagt at det ikke anbefales å gi penger til barn som tigger på gata, sier Nilsen.

NETT-RADIO: BARN SOM TIGGER

- Penger til skole og medisin

Tiggermamma

Maria og hennes to barnebarn tigger i Kristiansand.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Maria og hennes to barnebarn sitter utenfor biblioteket i Kristiansand. De er i Norge på et tre måneders turistvisum. Tiggingen må til, blant annet for å få råd til å la barna gå på skole i Romania, ifølge Maria.

Hun sier også at familien heller ikke har penger til medisiner til et tre år gammelt sykt barn, og at nordmenn er snille som gir henne og barna penger.

- Slike saker er vanskelige, for denne kvinnen kan godt fortelle sannheten. Men det er også større systemer med organisert tigging, som vi risikerer å støtte når vi gir penger, sier Nilsen.

- Naivt å tro at barna ikke utnyttes

Rundt om i Europa har man tilfeller der tiggere tar med seg barn som ikke er deres egne. Rådgiver i Helse- og sosialetaten i Kristiansand, Svein Ove Ueland, mener det er naivt å tro at dette ikke også skjer her.

Monica Brunner

- De siste to ukene har barnevernsvakta i Kristiansand fått inn et titalls henvendelser og bekymringsmeldinger fra folk som ser barn tigge i Kristiansand, forteller leder av Barnevernsvakten, Monica Brunner.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

- Vi har ikke fått bevist at dette skjer, og vi vet ikke om det skjer, men det ville være blåøyd å tro at det ikke skjer, sier Ueland.

Barnevernsvakta prøver nå å finne ut hva de skal gjøre med de tiggende barna, og om det er bakmenn som kynisk utnytter dem. De vil i løpet av uka prøve å finne en måte å håndtere saken om barnetiggerne på.

- For ei og ei halv uke siden så vi barn som aktive tiggere for første gang. Mange blir bekymret når de ser at barn er ute og tigger både kvelder og netter i byen. De melder fra til oss, og nå må vi se på om barna er utsatt for menneskehandel og på hva vi kan gjøre, sier leder av Barnevernsvakten i Kristiansand, Monica Brunner.

Barn som tigger

Barnetiggere i Kristiansand kan være ofre for menneskehandel, men kommunen vet ennå ikke hva som skal gjøres med problemet.

Foto: Tom Nicolai Kolstad