NRK Meny
Normal

- Gjerrige Grimstad

Dikternes by setter av 200 000 kroner til Hamsun-jubileet neste år. For lite, mener kritiker.

Forfatter Knut Hamsun spaserer i Oslo, 1936.

Knut Hamsun spaserer i Oslo i 1936.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Neste år er det 150 år siden forfatter Knut Hamsun ble født. Det skal markeres stort i en nasjonal satsning på de fire sentrale stedene i Hamsuns liv.

Men i Grimstad, hvor forfatteren bodde mer enn en tredel av sitt liv, vil kommunen kun bevilge 200 000 kroner på neste års budsjett.

Det holder ikke, mener kulturildsjel Rolf Erik Nilsen i Grimstad.

Satser millioner

Knut Hamsun er fortsatt et meget stort internasjonalt forfatternavn. Neste år skal fire steder i Norge feire 150-årsjubileet spesielt. I Hamsuns fødebygd, Lom i Gudbrandsdalen, mener leder av jubileumskomiteen Bård Hanem at budsjettet bør være på minst én million kroner.

NETT-RADIO: HØR SAKEN - MED UTDRAG AV INTERVJU MED HAMSUN

På Hamarøy, der Hamsun vokste opp, skal jubileet markeres ved at Hamsunsenteret til 120 millioner kroner åpnes. I tillegg satser Nordland mer enn tre millioner på feiringen, og lille Hamarøy kommune bidrar med en drøy million i årlige midler til drift av senteret.

- Blir ikke spennende for 200 000

Hamsun bodde i 34 år utenfor Grimstad, en kommune som liker å markedsføre seg som "Dikternes by". Der har kommunen altså ført opp 200 000 kroner på Hamsun-jubileet.

- Hvis kommunen satser 200 000 kroner og tror det skal komme millioner fra andre steder, så tror jeg den tar feil. Det blir vanskelig å få andre til å være med å gi betydelige beløp, om ikke kommunen nå tar i.

Det sier Rolf Erik Nilsen, som er tidligere leder av Ibsenhuset, Grimstad by-museum, nå revy- og teaterprodusent.

- Med en så viktig satsning må det koste. Jeg forstår ikke hvordan det kan skje noe spennende for 200 000 kroner, sier Nilsen.

- Fornøyd med satsninga

Leder av den lokale jubileumskomiteen og ordfører i Grimstad, Hans Antonsen forsvarer kommunens satsning på Hamsun-jubileet.

Hans Antonsen

Ordfører i Grimstad, Hans Antonsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Det er ikke nok med 200 000 kroner, men disse pengene kommer i tillegg til rundt én million kroner som vi bruker på litteraturformidling. I 2009 vil det meste av disse pengene bli rettet inn mot markeringer for Hamsun-året,

- I en situasjon der vi i sektor etter sektor må stramme inn, så er det uttrykk for en satsning at vi legger på noe mer penger på "Dikternes by" i dette spesielle året. Det er jeg fornøyd med, sier Antonsen.

Knut Listerud er prosjektkoordinator for den nasjonale komiteen, ledet av Nasjonalbiblioteket. Han sier at Grimstad gjør en kjempeinnsats for Hamsuns forfatterskap - at kommunen tenker nasjonalt og internasjonalt - men at han ikke har forutsetninger for å vurdere om 200 000 er nok eller for lite. Rolf Erik Nilsen er derimot ikke i tvil.

- Når man har et slikt forfatterskap med kvalitet tvers igjennom, så må det være noe kvalitet på de bevilgningene de får.