NRK Meny
Normal

- Barn av psykisk syke må få hjelp

90.000 barn lever med psykisk syke foreldre. - Disse barna bør få rettigheter som pårørende, sier tidligere barneminster Laila Dåvøy.

 

Illustrasjonsbilde
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Hver uke kontakter 700 barn nettstedet Morild, som drives av Sørlandet sykehus. Det er bare noen av de i alt 90.000 barna som lever med psykisk syke foreldre.

Nettstedets redaktør, familieterapeut Agnes Rabbe, opplever angst og usikkerhet hos barna. Ikke minst fordi barn under 18 år mangler rettigheter som pårørende, men ofte får for mye ansvar.

Laila Dåvøy, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomite, vil nå be om at loven endres.

 

 

Må sikres bedre rettigheter

Rabbe har utfordret helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad om å lovfeste barnas rettigheter som pårørende. Hun får støtte av tidligere barneminister Laila Dåvøy (KrF), som vil ta saken opp i Stortinget.

- Jeg kommer til å forelå dette allerede i budsjettet for 2007, der jeg ber om at regjeringen lovfester at både pårørende og barn av psykisk syke må få veiledning, hjelp og informasjon. De er ikke godt nok integrert i psykiatrien i dag - og det er disse personene som er nærmest de psykisk syke, sier Dåvøy.

- Lever med et stort traume

Barn med psykisk syke foreldre lider når foreldre blir lagt inn på sykehus, sier avdelingsoverlege ved Sørlandet sykehus, Karl Erik Karlsen. Det er stor fare for at barna selv blir syke.

- Det er en kjemperisiko. Det er som å leve med et stort traume over seg i kanskje flere år. Risikoen for å bli psykisk syk selv, er enormt mye større, sier Karlsen.