Hopp til innhold

Uteskole - vannet vårt har vært drukket før

Vannet vi drikker hver eneste dag har vært drukket før. Vannet har sirkulert i kretsløpet i millioner av år.

Uteskole om temaet vann ved Horten Natursenter. Universitetslektor Ann Christin Holme fra USN og eleven Bjørnulv har funnet smådyr i Borrevannet.

Vannet fra Borrevannet ved Horten Natursenter er fullt av liv. Alt liv er avhengig av vann. Universitetslektor Ann Christin Ferrari Holme fra USN - universitetet i Sørøst-Norge, og eleven Bjørnulv, har uteskole med temaet vann og vannets kretsløp.

Foto: May Holme / NRK

– Vi har bare det vannet vi har på planeten vår, og vi må forstå hvordan vi kan ta vare på det, forklarer universitetslektor ved USN, Ann Christin Ferrari Holme. Uteskole er en godt egnet metode for å lære elever på alle klassetrinn om vannets kretsløp. NRK Skole følger med på uteskole ved Horten Natursenter i Vestfold.

Uteskole : Vannet vi drikker hver eneste dag har vært drukket før. Vannet har sirkulert i kretsløpet i millioner av år. Vi har bare det vannet vi har på planeten vår, og må ta vare på det.

Uteskole : Vannet vi drikker hver eneste dag har vært drukket før. Vannet har sirkulert i kretsløpet i millioner av år. Vi har bare det vannet vi har på planeten vår, og må ta vare på det.

Uteskole og forskende elever

– Elevene med uteskole lærer tidlig metoder som forskerne bruker. Det skaper interesse og god faglig nysgjerrighet. Når elevene selv forsker på et tema i naturen og samler inn egne data, sitter kunnskapen på en helt annen måte enn ved teoretisk undervisning, sier universitetslektoren.

Les tips fra Nysgjerrigper.no for lærere som vil tenne forskergnisten hos elevene.

Horten Natursenter har feltkurs for alle klassetrinn.

Naturfag.no har flere undervisningsopplegg for uteskole.

Enkle hjelpemidler i felten for uteskolen

For å forske på liv i ferskvann er det greit å ha med hvite isbokser og en stangsil for å fiske opp bunndyr. Det er lettere å se disse interessante smådyra mot en hvit bakgrunn. Med et bra forstørrelsesglass kan elever og lærere se nøye på døgnfluer, libeller , vannløpere, vårfluer og teger - for å nevne noen i mangfoldet.

Bunndyr i ferskvann - oversikt av Naturfag.no

Bekk ved Horten Natursenter. Uteskole om vannets kretsløp i naturen med eleven Bjørnulv og universitetslektor Ferrari Holme.

Med et våkent blikk og en god stangsil kan en finne mye spennende liv. Universitetslektor i naturfag, USN, Ann Christin Holme og eleven Bjørnulv har uteskole.

Foto: May Holme / NRK

Det er greit å forklare vannets tre faser med medbrakte isbiter, rennende vann og kokende vann som damper og dråper seg når en vil fange dampen i et glass. Husk gryteklut så ingen tar på varme kjeler. En termos som damper når lokket skrus av er også veldig visuelt og forståelig.

Vanndamp fanges i et glass over en varm kjele.

Vanndamp fanges i et glass over en kokende vannkjele. Dampen er en av tre faser for vann i naturen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Vannets kretsløp er livets kretsløp

– Livet på planeten vår er avhengig av vann. Det er lett å glemme at bare to til tre prosent av vannet vi har på jorda er ferskvann. To tredjedeler av dette ferskvannet er frosset i isbreer og polene våre. Om lag 97 prosent av jordens vann er saltvann.

Ferskvannet på planeten vår er ikke likt fordelt. Det betyr at flere land har vannmangel. FN har vann som et av bærekraftsmålene.

Les om FNs bærekraftsmål for vann her.

Ved å forstå kretsløpet i naturen kan elevene få en dypere forståelse, som er viktig for framtidens forvaltning av vannressursene på jorda. Vannet i Norge er en del av et større kretsløp. Vi arbeider på tvers av landegrenser for å nå bærekraftsmålene for vann.

NGU tegning vannets kretsløp i naturen

Vannets kretsløp i naturen med sola som drivkraft - illustrert av Norges geologiske undersøkelse, NGU.

Illustrasjon: John M. Evans, USGS / NGU

Norges geologiske undersøkelse om vannets kretsløp i naturen

Vannportalen med internasjonale forpliktelser for vannkvaliteten

Dinosaurer kan ha drukket vannet før deg

To dinosaurer ved vannkilde

Vannet vi drikker er millioner av år gammelt. Det har vært lenge i kretsløpet og dinosaurer kan ha drukket det før oss.

Illustrasjon: Getty Images

– Når elevene kan undre seg over at vannet vårt er så « gammelt » at det kan ha vært drukket av dinosaurer før oss, er det lettere å introdusere vannets viktige kretsløp. Spennende fakta om vann fra Oslo kommune

Finnes det fossiler på planeten Mars?

– Å sammenligne jorda med en annen planet er alltid spennende. Forskningen på Mars kan inspirere. At Mars for mer enn 4 milliarder år siden hadde sjøer og elver, er interessant å snakke om.

NASA - fakta om planeten Mars finner du her.

Norsk Romsenter med artikkel om planeten Mars

Det er spennende å følge med på forskningen som Nasa har på den røde planeten. Forskerne leter etter spor etter vann. De fjernstyrer en rover som tar prøver og en drone som flyr over landskapet - med den norske dronepiloten Håvard Fjær Grip. Les om den norske Mars-dronepiloten.

Vil de lykkes? Er det liv på Mars? Har det vært liv der?

NASA bilde av planeten Mars

Den røde planeten Mars er svært interessant for forskere. Kan det finnes fossile rester av liv fra den tiden da det var vann på planeten? NASA har et oppdrag på Mars i 2020/2021 med en rover og en drone som samler fakta.

Foto: NASA/CalTech

UTESKOLESERIEN til NRK Skole - SE SISTE ISTIDSVIDEOEN

UTESKOLESERIEN - SE VIDEOENE OM BERGARTENE og JORDSKORPA

Meld deg gjerne på NYHETSBREVET TIL NRK SKOLE