Hopp til innhold

Den amerikanske jazzen etter årtusenskiftet

Selv om flere av jazzens nyeste utviklingstrender har skjedd i Europa må vi ikke glemme at alt startet i Amerika og at vi i dag nyter godt av de nyvinninger som har skjedd gjennom jazzhistorien.

Wayne Shorter Quartet

Wayne Shorter Quartet

Foto: M. Nappi / Wikipedia

Et av de mest toneangivende bandene etter år 2000 er Wayne Shorter Quartet, som han startet sammen med pianist Danilo Perez, bassist John Pattitucci og Brian Blade i år 2000. De har spesialisert seg på å improvisere nokså fritt på scenen, samtidig som de tydelig tar utgangspunkt i Shorters komposisjoner. Her spiller de en komposisjon han gav ut med Miles Davis i 1967.

Aaron Parks

Aaron Parks

Foto: Svickova / Wikipedia

Dagens marked domineres også av flere moderne mainstreamutøvere. Eksempler på dette er Brad Mehldau, Terence Blanchard, Joshua Redman og Kurt Rosenwinkel i tillegg til nyere navn som pianist Aaron Parks, gitarist Mary Halvorson og trompetist Ingrid Jensen. I 2016 fikk også noen jazzmusikere verdens øyne rettet mot seg da de spilte på det som skulle bli David Bowies siste utgivelse og som ble sluppet bare noen dager før han døde. Spesielt saksofonisten Donny McCaslin har fått mye oppmerksomhet i ettertid, her kan man høre hvorfor.

John Hollenbeck

John Hollenbeck

Foto: ordercrazy / Wikipedia

Parallelt med mainstreamutøvere finner vi en sterk Avant-gardekultur. Musikerne i denne delen av jazzkulturen er like gjerne inspirert av moderne klassiske komponister som Morton Feldman og John Cage som av Louis Armstrong og Bill Evans. Flere av musikerne innenfor New York og Chicago-skolene i frijazzen er lederskikkelser i miljøet samtidig som de har fått frem noen nyere ansikter. Tim Berne, Michael Formanek og Greg Osby er fortsatt sentrale, samtidig som nyere artister som Kris Davis, Craig Taborn og John Hollenbeck har kommet til.

Det har også kommet frem en yngre generasjon musikere innenfor den moderne jazzen som har løftet interessen for amerikansk jazz opp på et nytt nivå. De er dyktige musikere i tillegg til at de har et øye for det kommersielle markedet. Her befinner det seg først og fremst artister som vokalisten Gregory Porter, vokalist/pianist Melody Gardot, saksofonist Kamasi Washington, pianist Jason Moran, bassist/vokalist Esperanza Spalding og den sensasjonelle pianisten Vijay Iyer som med sin indisk/tamilske bakgrunn og sterke interesse for matematikk har skapt en unik tilnærming til jazzrytmikk og samspill. Bare hør på denne versjonen av 1980-talls popslageren Human Nature:

Her er en video der Iyer forteller om seg selv hjemme i sin leilighet i Harlem …

Robert Glasper

Robert Glasper

Foto: E. Newman / Wikipedia

Pianisten Robert Glasper har også kommet frem i lyset etter årtusenskiftet. Han ble først kjent som jazzpianist, men har etter hvert fokusert mer på å dreie karrieren i retning moderne R´n´B og Neo Soul gjennom samarbeid med blant annet The Roots og Erykah Badu. I dag er han en av de viktigste eksponentene for en eksperimentell sammenblanding av jazz og soul som også har et stort kommersielt potensial. Her er et eksempel med bandet hans Robert Glasper Experiment:

Her kan du løse noen oppgaver fra artikkelen du nettopp har lest.