Hopp til innhold

Vars samler troppene

Under valgvaken til Árja, var flere av listetoppene samlet og presidentkandidat Laila Susanne Vars var fornøyd selvom hun ikke turde å slippe jubelen løs.

Laila Susanne Vars Arja valgvake

Listetoppene for Árja i tre valgkretser. Trond Einar Karlsen i nordre valgkrets, Ellen Inga Varsi som topper Árja i sør-Norge valgkrets og presidentkandidat Laila Susanne Vars i Árvjovárri valgkrets. Varsi og Karlsen så ikke ut til å ha fått plass på Sametinget slik tallene viste i natt.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Stemmetellinga går for sakte og vi er utålmodig, sier Árjas presidentkandidat Laila Susanne Vars selvom hun var meget fornøyd med resultatet i hennes egen valgkrets og i østre valgkrets.

Vil i flertallsgruppa

Vars legger ikke skjul på at de åpner for samarbeid også med NSR, selvom de sist periode samarbeidet med Arbeiderpartiet.

– Det som er klart at vi får en egen gruppe på Sametinget og dermed er vi ikke enkeltmannsliste. Det gjør at vi står sterkere når vi skal forhandle, fordi det vil være vanskelig å unngå oss hvis vi får for eksempel fire mandater inn på Sametinget, sier hun.

Vars er også klar på at hun ønsker å være med i posisjon.

– Hvis det passer seg slik, så er vi klar til å være med å styre Sametinget, sier Laila Susanne Vars.

Aili Keskitalo og Laila Susanne Vars

I halv to tiden i natt var Norske Samers Riksforbunds presidentkandidat Aili Keskitalo på vei hjem fra valgvaken og utenfor lokalet traff hun på Arjas presidentkandidat Laila Susanne Vars.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Gruvesaken kan bli viktig

Aili Keskitalo er forsiktig med å si noe om mulige samarbeidspartnere, men avviser ikke at for eksempel gruvesaken kan bli viktig i forhandlingene.

Både Árja og NSR har frontet motstand mot gruveutslipp i Repparfjorden.

Valgvake i Kautokeino til Sametingsvalget

Tidligere sametingspresident Sven-Roald Nystø var også på valgvaken i Kautokeino for å følge med om svigersøster Aili Keskitalo blir det neste sametingspresidenten. Også flere kandidater fra andre partier var tilstede på valgvaken i Kautokeino.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Korte nyheter

 • Enare: Mener kommunens uttalelse er samefiendtlig

  Over 200 nåværende og tidligere
  innbyggere i Enare kommune i Finland krever at kommunen trekker tilbake sin uttalelse om sametingsloven til Riksdagens valgkomité.

  Ifølge Enare kommune skal alle innbyggere
  i samiske områder ha like rettigheter, og det er ikke nødvendig å ta særskilt hensyn til samenes rettigheter.

  Alle som deltar i underskriftsaksjonen
  mener kommunens uttalelse er samefiendtlig og at det ikke representerer innbyggernes syn.

 • Gáibidit Anár gieldda geassit cealkámuša sámediggelágas

  Badjelaš 200 dálá ja ovddeš Anára gieldda ássi gáibidit, ahte Anár gielda geassá iežas cealkámuša sámediggelágas eret riikabeivviid vuođđoláhkaváljagottis.

  Anára gieldda cealkámuša mielde buot sámeguovllu ássit galggašedje oažžut seammalágan rivttiid, iige sámiid rivttiid leat dárbu vuhtiiváldit sierra.

  Bealiváldima vuolláičállán olbmuid mielas gieldda cealkámuš lea sámiid vuostá iige dat ovddas gieldalaččaid oainnu.

  Geahča ášši otná TV-Ođđasiin.

  Finske sametingspolitikere
  Foto: Suoma riikkabeaivvit