Hopp til innhold

Tragisk at kunst blir gjemt bort

For første gang etter navneskiftet stiller RiddoDuottarMuseat ut verk fra kunstsamlingen på Sametinget i Karasjok.

-Det er tragisk at samisk kunst blir gjemt bort, sier konservator Irene Snarby.

Drømmens farkost av Ingunn Utsi
Foto: Ingunn Utsi

Sametingets krinker og kroker vil bli fylt  med kunst av tre kvinnelige veteraner. Dette skal være en påminnelse om mangelen av eget samisk kunstmuseum.

Denne senvinter utstillingen kan tilby tre sterke og veletablerte navn innen den samiske kunstverden. De tre er Elli Matilde Novale, Annelise Josefsen og Ingunn Utsi

Kunstkonservator Irene Snarby
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

- De er sterke fordi de etter sin akademi- og høgskoleutdannelse har klart å leve av kunsten sin i den norske kunstverden, som i stor grad har vært styrt fra hovedstaden. De tre bor i samiske bygder og har gitt oss store kunstopplevelser fra vår egen mangfoldige kultur, sier konservator Irene Snarby.

Ingunn Utsi ble utdannet på Kunsthøgskolen i Trondheim på 1970-tallet og har siden det vært en aktiv billedkunstner, mest kjent for sine tegninger og skulpturer. Ingunns skulpturelle arbeider kan være som en skattejakt. De inneholder alltid små detaljer som man ikke umiddelbart ser, men som dukker opp hvis man tar seg tid til å lete.

Elli Matilde Novvale  er utdannet fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole samt Statens Kunstakademi i Oslo. Hun har også studert glassmosaikk og metallsveisning og gått på Kunsthøgskolen i Dresden.

Annelise Josefsen har sin utdannelse fra Den Samiske Folkehøgskole i Karasjok, Finnmark husflidsskole i Lakselv og Vestlandets Kunstakademi i Bergen. Josefsen arbeider mye med naturmaterialer som stein og tre.

Utstillingen åpnes 25. februar.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK