Slik tar du bedre motebilder

Fotografen Susanne Hætta holder denne uka et tredagers kurs i motefotografering. Her får du noen gode råd fra henne.

Fashion Shoot Varanger

Bildet er tatt i Vestre Jakobselv med Monica Michelsen som modell. Hun har på seg skjerf fra Abanti og jakke av kaninpels fra København.

Foto: Susanne Hætta / Susannefoto

– Det opplegget vi har i Alta kaller jeg for en «Workshop». Jeg kommer nemlig ikke bare til å forelese om motefotografering, men vi skal også gjøre ting. Ungdommene som er med skal ut å fotografere under veis i kurset. Ungdommene kommer til å lære hvordan de kan ta bedre motebilder, kanskje ikke akkurat slike man ser i motebladene, men litt mer gatemotefoto, forklarer Susanne Hætta.

Motefotokurset er en del av samisk moteuke eller «Sami Fashion Week» i Alta.

Gatemotebilder

Susanne N. Hætta er fotograf og frilanser med base i Varanger. Hun skriver for både lokale og nasjonale medier, samt gjør tekstoppdrag.

Hun tar også fotooppdrag, både for private, bedrifter og det offentlige, men ønsker å rette seg mer mot bedriftsmarkedet.

Susanne Hætta

Fotograf Susanne Hætta.

Foto: Susanne Hætta / Selvportrett

Hun har lang erfaring som journalist, men har jobbet med kommunikasjon de siste årene.

– Jeg tar en del bilder, som er mer gatemotebilder. Jeg tar ofte bilder av folk som har en bra stil på gata, tøffe plagg eller har satt sammen plagg på en stilig måte. Jeg tar også detaljbilder av materialer og smykker. Da blir det veldig nære bilder og det synes jeg er spennende, sier Hætta.

Nå har hun et samarbeid med en motefotograf i Oslo, som har lyst til å gjøre moteserier i Finnmark for internasjonale moteblader.

– Trenger ikke et proffkamera

Susanne Hætta kommer mer enn gjerne med noen tips til de som gjerne vil ta bedre motefotoer.

– Det er flere ting du må tenke på. Om du ikke har et proffkamera, så kan du gjerne bruke mobiltelefonen. Last gjerne ned en kamera-app med litt spesielle effekter, for det kan bli veldig kult. Da kan du ta gode bilder med mobilen. Så bare prøv deg frem og lek med det, råder Susanne Hætta fremtidige motoftografspirer.

Under selve fotograferingen er det visse ting man må tenke på.

– Hvis du skal ta et bilde av en person som har et kult antrekk, prøv å få med blikket, at personen ser inn i kameraet. For et bilde blir alltid bedre hvis du har et direkte blikk, opplyser Hætta.

Hun minner om at detaljer er viktig.

– Et veldig bra bilde kan også være hvis du ser et spesielt materiale i et plagg du ser eller en detalj, for eksempel et kult smykke. Da kan du gjerne ta bilde bare av det smykket og ikke bry deg så mye om resten av antrekket eller ansiktet, forklarer fotografen.

Hvor viktig er lyset og lyssettingen for stemningen i bildet?

– Hvis du skal ta et bilde som skal brukes i et moteblad, så må du ha ekstra belysning og studiolamper. Men da går vi inn i en veldig spesialisert del av det med fotografering. Men hvis du er en glad amatør, som liker å ta bilder ute, så er lyset også veldig viktig. Og da sier jeg med en gang; IKKE bruk blitsen! Men bruk det lyset som er ute. Bruk det dagslyset som er ute. Da vil du alltid få et bedre resultat, sier Susanne Hætta.

Samisk uke i Alta

Den samiske moteuken er en del av Alta Sami Festival, som startet på mandag med et miniseminar om den sjøsamiske dialekten.

Festivalen arrangeres for femte året på rad og er en samarbeidsfestival med Alta Sameforening i spissen. Tidenes første samiske moteuke ble arrangert i fjor under Alta Sami Festival.

Under den samiske uken blir det blant annet diverse filmvisninger, salmekveld og forelesning om Altas samiske historie.

Sami Fashion Week, Alta

Motevisningen under Sami Fashion Week vekker stor oppmerksomhet blant publikum.

Foto: Susanne Hætta / Pressebilde

Den samiske moteuken er er en næringsarena for samiske designere, og begynner i dag med et tredagers motofotokurs for ungdom med fotografen Susanne Hætta.

På fredag holder den samiske moteskaperen Anne Berit Anti i Abanti Fashion et redesignkurs.

Samme kveld er holdes det workshop med stylisten Erlend Elias Bragstad.

Lørdag er den store motedagen i Alta. Formiddagen starter med koftevisning, der det blir presentasjon av ulike kofter.

Sjefsstylist er Erlend Elias Bragstad har ansvaret for å lede Sami Fashion Week show.

Her vil samiske moter vises - fra Stoorstålka, Graveniid, Reisa Skinnprodukter, Abanti, Alwin sølv, Anne Fenger, Maret Teigen, Elisabeth Stormo og Maret Teigen.

Lørdagen asvluttes med et VIP-arrangement på kvelden.

Som et verdig punktum på Samisk uke i Alta blir det samisk gudstjeneste i Nordlyskatedralen på søndag.