Planlegger Norges dyreste film

Investorene bak «Kautokeino-opprøret» planlegger ny film om krigsårene i Finnmark.

Filminvestorer

Turi Josefsen og Gullik Hansen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Filmen som planlegges skal bli Norges dyreste film. Bak står Borealis Production som gjorde Kautokeino-opprøret.

– Filmen vil sannsynligvis koste et sted mellom 150 og 200 millioner kroner, og det er aldri blitt brukt så mye penger på en film i Norge før, avslører investor Gullik Hansen til Finnmark Dagblad .

Om krigsårene i Finnmark

Filmen «Brent Jord» skal handle om krigsårene i Finnmark og skal vise at den virkelige motstandskampen under krigen skjedde i Finnmark.

– Det som skjedde i resten av Norge var til sammenligning bare krusninger, sier investoren i filmselskapet Borealis Productions AS til FD.

Finnmark blir regnet som en av stedene i Norge der andre verdenskrig rammet hardest. Ikke bare på grunn av de store soldatstyrkene som var utplassert i fylket, men også gjennom nedbrenningen og evakueringen av innbyggerne på slutten av andre verdens krig.

– Det er ikke kommet godt nok frem hvordan sivilbefolkningen led i 1945 når de måtte evakuere. De fikk ta med seg de de klarte å bære, ellers ble alt borte. Tyskerne sletta ut en historie for flere generasjoner, sier Hansen til NRK.

Fått med tyskere

Investor Turi Josefsen og regissør Nils Gaup er fortsatt med på laget, i tillegg til nye. Filminnspillingen skal det tyske filmselskapet Bavaria Film, som er et av Europas største, stå for.

– De kan være med på å bygge opp det tyskerne brente ned. Vi må jo prøve å rekonstruere samfunnet slik som det så ut den gangen, sier Hansen.

Filmen skal spilles inn i blant annet Sørvær og Hammerfest i Finnmark. I tillegg skal det gjøres opptak i filmselskapets studio i München i Tyskland.

Gullik Hansen anslår at filminnspillingen tidligst kan starte i 2010. Avtale med manusforfattere er foreløpig ikke i boks.