Millionkrav til Virgin Records

Det samiske vederlagsforlaget Sámi kopiija hevder at Virgin Records har stjålet en joik og tjent store penger på den.

Illustrasjonsfoto.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

John Trygve Solbakk har på vegne av Sámi kopiija fremmet et krav for to joiker som forlaget mener at Virgin Records har stjålet og døpt de om til amerikansk indiansk sang og dans.

Sacret Spririts
Foto: Pressefoto

– Virgin har tjent millioner på dette, og nå krever vi en del av kaka, for å bruke det til nytte for samisk musikkliv, sier Solbakken.

Sacred Spririts

Plateselskapet Virgin har gitt ut CD-en Sacred Spirits, Chants and Dances from Native Americans. Virgin står også bak kjente artister Spice Girls og Rolling Stones.

Sacred Spirits er produsert i Nederland og produsenten har tatt navnet The Fearsome Brave. Den kjente samiske joiken "Normo Jovnna" er i CD-en blitt til "The Counterclokcwse Circle Dance".

Tatt opp i Karasjok

Terje Tretnes er sametingspolitiker, men også musiker, og det er han som joiker på CD-en.

Channel 4 var på besøk i Karasjok på begynnelsen av nittitallet. Det ble da gjort opptak av noen joiker som Tretnes joiket og forklarte bakgrunnen til. Da CD-en ble utgitt forsøkte Tretnes å forfølge saken, men saken stanset der og Channel 4 benektet å ha gitt opptakene til Virgin.

NRK Sámi Radio har tidligere omtalt nevnte CD som første gang ble utgitt i 1994. Siden da skal CD-en ha solgt over 2 millioner eksemplarer.

200 mill.

Ifølge Sámi kopiijas regnestykke kan inntekten av salget være på over 200 millioner norske kroner.

En del av inntekten skal etter plateselskapets egne ord gå til Native American Rights Fund. Solbakk tør ikke å spekulere i om de vinner fram med kravet.

Uten rettigheter

Urfolks tradisjonskunnskap har lite beskyttelse mot kommersiell utnyttelse.

Så lenge ting ikke er nedskrevet er det vanskelig å bevise hvem som har rettighetene, samt beskytte urettmessig bruk av urfolks tradisjoner.

Problemet med tradisjonelle joiker er at de ofte er så gamle at man ikke kan si hvem som har komponert den.

– Jeg håper at arbeidet til FN-organet WIPO vil bringe klarhet i lignende saker, sier Solbakken..