Hopp til innhold

Kan bli størst på kobber

Det lille prosjektselskapet Nussir ASA sitter på det som trolig er Norges største kobberforekomst. Funnet er gjort i Repparfjord i Finnmark.

Øystein Rushfeldt
Foto: Thor Thrane / nrk

Selskapet håper å komme i drift om tre år og da vil de være den største, men også den eneste kobbergruva i drift i Norge. Før selskapet kan starte opp, gjenstår konsekvensutredninger både på land og i fjorden.

–En kjempejobb gjenstår for oss og det er undersøkelser som foregår for å kunne forsvare et sjødeponi i Repparfjorden. Den viktigste undersøkelsen er en stor undersøkelse av villaksstammen i Repparfjordelva og hvordan den oppfører seg i fjorden, sier administrerende direktør for Nussir ASA, Øystein Rushfeldt. I tillegg til dette skal de også gjøre undersøkelser av fjorden og om dette vil påvirke hvitfisk.

–Reindrifta ingen trussel

Selskapet ser ikke reindrifta som den største hindringen. Ifølge Rushfeldt er det konsekvensene for laks i Repparfjordelva og hvitfisk i havet som er det største utfordringen for selskapet.

– Vi har en god dialog med reindrifta, sier Rushfeldt, som tidligere har uttalt til NRK Sami Radio at reindrifta vil ikke miste beiteområder.

– Dersom vi benytter oss av de taktikkene vi har diskutert med reindrifta, som for eksempel å gå under jord eller å plassere deponi andre steder enn planlagt, så er det fullt mulig å leve sammen. De som har vært der før oss, skal ikke bli skjøvet vekk av oss.

Vil ha eiere fra Nord-Norge

Selskapet skal etter planene utvide aksjekapitalen og nå er det like før de går i gang av innhenting av ny kapital før selve investeringen begynner.

– Vi har satset på å få mest mulig nord-norsk eierskap, sier Rushfeldt.

Selskapet skal ha påfyll på ca 50 millioner og det betyr at de må utvide aksjene med en fjerdedel.

–Spennende prosjekt

Gruveanalytiker Truls Birkeland i Argo Securities sier til Dagens Næringsliv at prosjektet er meget spennende.

–Det ser ut som det vil bli drivverdig, men først må myndighetsgodkjennelse avklares sier Birkeland til DN.

Korte nyheter

  • Slukker skogbrann uten verneutstyr eller beskyttelse

    Vilsom Piter Huari Chau har i to måneder jobbet frivillig som brannmann for å kjempe mot skogbrannene som herjer nordvest i Bolivia.

    Brannene i 2023 er de verste siden omfattende branner i 2019.

    De lokale som slukker brannene har verken verneutstyr eller medisinsk hjelp. De må gå flere kilometer for å hente vann til slukkingen.

    – Dyrelivet har lidd mye, og det er det som bekymrer oss mest. Vi er her i Tacana urfolksområde i Bella Altura hvor vi har forsøkt å kvele flammene, men det er nesten umulig. Vi har ingen ransler eller munnbind. Vi har ingenting. Ingen kan fortelle oss hvordan helsen vår vil bli påvirket om tre eller fire år, sier Chau.

    Se repportasjen i Ođđasat.

    Kjemper mot skogbranner, ingen hjelp fra myndighetene
    Foto: RTV
  • Store forventninger til Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport i Finland

    Den finske regjeringen har utvidet kommisjonens tidsfrist frem til slutten av 2025. I tillegg har de gitt mer finansiering.

    Hittil har kommisjonen holdt rundt 100 høringer, målet er å få til 300.

    Arbeidet med rapporten starter i begynnelsen av neste år, og ønsket er at den skal ha stor tyngde. Derfor håper kommisjonen på å finne konkrete forslag til tiltak for å bedre situasjonen for samer.

    – Det er viktig at vi klarer å komme med forslag som staten vil gjennomføre, slik at vi baner vei for forsoning, sier kommisjonens leder, Hannele Pokka.

    Hun legger til at en rapport alene ikke kan bygge forsoning, men at det er et skritt fremover.

    De håper at staten vil implementere forslagene de legger fram i rapporten.

    Se repportasjen i Ođđasat.

    Store forventninger til sannhetskommisjonen. Bilde av Hannele Pokka.
    Foto: YLE Sápmi
  • Sier nei til omstridt vindkraftverk i Finnmark

    Finnmarkseiendommen (FeFo) sier nei til at Grenselandet DA får bygge Davvi vindkraftverk på deres grunn. Det opplyser de i en pressemelding.

    Avgjørelsen kan være med å velte regjeringas prosjekt om å elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya, som er avhengig av vindkraftutbygging i Finnmark.

    Davvi vindkraftverk er blant de største planlagte utbyggingene i Finnmark.

    FeFo begrunner sin avgjørelse med hensynet til lokalsamfunn og lokale rettighetshavere, blant annet reindrift, friluftsliv og naturvern.

    Vindkraftverket er planlagt sør i Lebesby kommune, på grensa til Tana kommune, på fjellplatået Vuonjalrášša, like nord for fjellet Rásttigáisá.

    FeFo-direktør Jan Olli varslet allerede i vinter at de ikke ønsket andre vindkraftsselskap til Finnmark.

    Rásttigáisá på avstand, sett fra fjellplatået Vuonjalrášša i Lebesby kommune i Finnmark.
    Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK