Erkke Hánssa Hánsa har gått bort

Han blir beskrevet som en ildsjel i samepolitikken og som en varm person. Den tidligere sjefen for NRK Sámiradio gikk bort natt til 1. oktober.

Hans J. Eriksen

PROFILERT: Erkke Hánssa Hánsa (1936–2020) var en profilert politiker for Frp, Ap og SLF.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Erkke Hánssa Hánsa - Hans J. Eriksen – er gått bort. Hans var et kjent ansikt i samisk media. En engasjert og fargerik politiker både i SLF, Frp og Ap, sier NRK Sápmi-direktør Mona Solbakk.

Erkke Hánssa Hánsa har hatt en rekke politiske stillinger og verv gjennom sin karriere. Han var tidligere kommunestyrerepresentant i Tana og fylkestingsrepresentant i Finnmark for Frp og mangeårig leder av Samenes Landsforbund (SLF) i 1980- og 1990-tallet.

– De fleste kjente han som politiker, men han var også sjef for NRK Sámiradio. I 1979 til 1980 var han samiradiosjef – i en tid hvor Altasaken var sentral og SLF ble etablert, sier Solbakk.

Hans J. Eriksen

PROFILERT: Erkke Hánssa Hánsa (1936–2020) var en profilert politiker og som har representert Frp, Ap og SLF. Han ble valgt inn på Sametinget for perioden 2009-13, der han var medlem av i oppvekst-, omsorgs- og utdanningskomiteen.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

84-åringen fra Sirbmá i Tana har også en bred bakgrunn fra skoleverket. Han var rektor, skolesjef og mangeårig lærer ved grunnskolen i Karasjok.

Solbakk mener Eriksen har bidratt til å fremme det samiske demokratiet.

– Takk Hans for at du med ditt enorme pågangsmot fremmet nye og andre stemmer i den samiske samfunnsdebatten. Du viste på mange måter veien til et samisk demokrati hvor mange ulike stemmer er en grunnleggende verdi, sier NRK Sápmi-direktøren.

Siv Jensen: – Glimt i øyet

Partileder Siv Jensen (Frp) kjente Eriksen som en flink politiker som folk lyttet til.

– Hans var en dyktig politiker med et godt glimt i øyet. Han hadde utrolig gode taleevner og fremførte sitt budskap på en klar og tydelig måte som gjorde at folk lyttet, sier Jensen.

Siv Jensen

VIL BLI SAVNET: Partileder Siv Jensen (Frp) sier Hans J. Eriksen var en person med et glimt i øye og at han vil bli savnet.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Hun mener Hans har hatt en viktig rolle i det samiske samfunnet.

– Hans var en tydelig og viktig forkjemper for å bevare det samiske språk, kultur og samfunnsliv. Han jobbet målrettet hele sitt liv både som lærer og gjennom politikken. Jeg husker at han var en aktiv laksefisker og det var ikke rent få historier man fikk servert over en kaffekopp.

– Hans J vil bli savnet, og mine tanker går til familien, sier partilederen.

Fremmet det samiske samfunnet

Sametingspresident Aili Keskitalo mener Eriksen har vært en ildsjel i den samiske politikken.

– Hans har hatt mange roller i det samiske samfunnet. Han har gjort en betydelig innsats for å fremme det samiske, sier hun.

Sametingpresident Aili Keskitalo utenfor Høyesterett i Oslo.

VARM OG POSITIVT: Hans J. Eriksen var imøtekommende og en sosial person, mener Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Keskitalo beskriver Eriksen som en imøtekommende og sosial person.

– Jeg har kjent Hans Eriksen siden jeg begynte i politikken. Han var en kjent profil i den samiske debatten. Han var en varm en og positiv person som ofte tok kontakt med andre.

Hun opplevde Eriksen som en som ikke var redd for å si sine meninger.

– Eriksen engasjerte seg i det samiske og samiske saker, og vi var ikke alltid enige i alle sakene. Vi fikk diskutert, men også samarbeidet sammen. Han har heller ikke vært redd for å fremme sine egne synspunkter, selv om enkelte kan ha opplevd de som kontroversielle, sier Keskitalo.

– Jeg er takknemlig for innsatsen hans for det samiske samfunnet, avslutter hun.

Dyktig retoriker

Tidligere NRK-journalist og nær slektning av Eriksen, Nils Henrik Måsø, sier den tidligere politikeren alltid var i godt humør, allsidig og en som trivdes i naturen.

Nils Henrik Måsø

RETORIKER: Nils Henrik Måsø beskriver Hans J. Eriksen som en dyktig retoriker. Eriksen er onkel til Måsø.

Foto: NRK

– Han var en god venn og en god mann. Han likte å fiske laks og han trivdes på fjellet. Mye av fritiden brukte han også på å lese bøker, sier Måsø.

Han opplevde Eriksen som en dyktig retoriker og som en arbeidskar.

– Han var en skøyer og var flink til å snakke for seg. Eriksen jobbet til han var pensjonist, om ikke lengre. Han var en arbeidskar. Alle var ikke politisk enige med han, men han stod for sine synspunkter.

– Jeg tror folk kommer til å huske han som en positiv person. Han var alltid i godt humør, sier Måsø.

Hans Eriksen, Sirma, med en laks på 8,3 kilo tatt i Tanaelva

Folk beskriver Eriksen som en dyktig og ivrig laksefisker.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK
Jan Henrik Fredriksen, Hans Eriksen og Laila Davidsen

Jan Henrik Fredriksen, Hans Eriksen og Laila Davidsen

Foto: Nils Henrik Måsø
Odd Iver Sara (f.v.), Gunvald Nilsen og Hans Eriksen

Odd Iver Sara (f.v.), Gunvald Nilsen og Hans Eriksen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK
Thor Thrane (t.v.) og Hans Eriksen

Thor Thrane (t.v.) og Hans Eriksen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

 • Balto árvaluvvon Sáddehatráđđái

  Guovddášbellodat lea árvalan kárášjohkalačča Anne Toril Eriksen Baltto Sáddehatráđđái, ja leat maiddái árvalan Martin Søberga ja Jan Bøhlera.

  Stuorradiggi nammada logi lahttu Sáddehatráđđái, ja Guovddášbellodat beassá árvalit golbmasa. Ráđđehus nammada njeallje lahttu. Okta lahttu lea Sámi prográmmaráđi jođiheaddji. Ja nu šaddet de guokte sápmelačča Sáddehatráđis.

  Anne Toril Eriksen Balto
  Foto: Monica Falao Pettersen / NRK
 • 29 ođđa koronanjoammuma Budejjus

  Maŋimuš jándoris lea duođaštuvvon 29 ođđa koronanjoammuma Budejjus. 26 njoammuduvvon olbmos sáhttet guorrat gos njoammun lea vuolgán, ja golbmasis eai dieđe. Dat lea dat alimus lohku mii lea duođaštuvvon ovtta jándoris Budejjus. Nu muitala Budejju gieldda dearvvašvuođajođiheaddji Stian Wik Rasmussen.

  Bodø sett fra turisthytta
  Foto: Benjamin Fredriksen / Ola Helness / NRK
 • Gustafsdotter ođđa sámeministtar

  Ruoŧa stáhtaministtar sosiálademokráhtaid Magdalena Andersson almmuhii otne ođđa ráđđehusas. Ođđa kulturministtar lea 55-jahkásaš Jeanette Gustafsdotter. Gustafsdotter lea olu bargan mediaáššiiguin ja maŋimuš lea son bargan Ruoŧa museaid váldodirektevran. Son lea maiddái jurista ja lea spesialiseren media- ja vuoiŋŋalaš vuoigatvuođaide. Nu čállá Oddasat.se.

  Sveriges kulturminister
  Foto: Emma Svensson / Sveriges museer