Hopp til innhold

Frykter selvmordsbølge

– Det er som å bli voldtatt når man skal fortelle om overgrepene på barnehjemmene. Mange vil ikke klare dette, sier Torhild Berteussen.

Torhild Berteussen
Foto: Ingjerd Tjelle

57-åringen er en av mange hundre barn som ble plassert på barnehjem i Finnmark. Hun klarer å sette ord på overgrepene, men for andre er det vanskelig tror hun.

Et eget granskingsutvalg i Finnmark intervjuer nå tidligere barnehjemsbarn for å kartlegge de faktiske forholdene. Torhild Berteussen er redd konsekvensene.

– Selvmordstallene vil gå opp. Mange har skjøvet opplevelsene langt bak, og de sliter voldsomt med dette i dag, sier hun til nrk.no/sami.

HØR: Tidligere barnehjemsbarn Torhild Berteussen

Utvalget er oppnevnt av Fylkesmannen i Finnmark og Finnmark fylkeskommune. Det gransker på bakgrunn av konkrete henvendelser, mulige overgrep og omsorgssvikt overfor barnehjemsbarn.

– Vanskelig å snakke

40 personer har tatt kontakt med utvalget. 26 ønsker å møte utvalget. Granskingen skal gjennomføres for perioden 1. juli 1954 til 31. desember 1992. I denne perioden var flere hundre barn i ti av barnehjemmene i Finnmark. Utvalget gransker fem av disse institusjonene.

HØR: Utvalgsleder Ingrid Røstad Fløtten

Granskingsutvalget ledes av sorenskriver Ingrid Røstad Fløtten.

– Vi er i gang med intervjurunden nå. For de aller fleste er det veldig vanskelig å snakke om disse tingene. De som har vært i kontakt med hjelpeapparatet tidligere, klarer lettere å snakke om sine opplevelser og erfaringer, forteller Røstad Fløtten til nrk.no/sami.

Hun håper at flest mulig av de tidligere barnehjemsbarna tar kontakt med granskingsutvalget.

– Som å bli voldtatt

Torhild Berteussen synes det er bra at granskingsutvalget er opprettet. Likevel har hun betenkeligheter.

Torhild Bertheussen på barnehjem i Tana

Torild Berteussen var på barnehjem i Tana i fra 1956 til 1963.

Foto: Fra boka "Omsorg og overgrep"

– Det er mange som ikke klarer å fortelle om det de ble utsatt for. Tenk deg et menneske som blir voldtatt. Hver gang vedkommende skal fortelle om dette, så blir dette menneske voldtatt psykisk. Akkurat det samme skjer med barnehjemsbarna, forteller hun til nrk.no/sami.

Selv kjenner Berteussen mange som ikke ønsker å fortelle om sine opplevelser til granskingsutvalget.

– Derfor er jeg redd mange faller utenfor granskingen fordi de ikke klarer å snakke, sier hun.

Sterke historier

Utvalgsleder Ingrid Røstad Fløtten bekrefter at mange synes det er tøft å fortelle om hendelsene.

– De som ikke har snakket om dette tidligere, synes det er vanskelig å møte et utvalg og fortelle om opplevelsene for første gang.

Hun innrømmer at historiene som de tidligere barnehjemsbarna har fortalt, går inn på henne.

– Det er til dels sterke historier, og det er mange som sliter. Det har vi sett allerede, forteller Røstad Fløtten.

Mandatet til utvalget er går blant annet ut på at det skal se på sakene til personene som henvender seg. En del av de som ikke ønsker å møte utvalget, har sendt inn dokumentasjon.

– Hvordan vi skal behandle disse saken har vi ikke vurdert ennå, sier Røstad Fløtten.

– Tre begikk selvmord

Berteussen er redd for at mange av de tidligere barnehjemsbarna ikke klarer en ny runde med opplevelsene.

– Når de nå skal lete det fram og sette ord på det, så frykter jeg at selvmordsstatistikken kommer til å øke. Dette har skjedd før. Av de som var på Schanches Minne barnehjem sammen med meg, begikk tre stykker selvmord i perioden da det ble satt fokus på dette, forteller hun.

Ingjerd Tjelles bok "Omsorg og overgrep"

Ingjerd Tjelles bok 'Omsorg og overgrep'.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

57-åringen fortalte om overgrepene hun ble utsatt for som barnehjemsbarn til forfatter Ingjerd Tjelle. I boka "Omsorg og overgrep" avdekkes omfattende overgrep av barn i Finnmark. Berteussen er opprinnelig fra Mehamn og kom til Schanches Minnes barnehjem i Tana som seks åring.

– Noen av oss har våget å fortelle og gjort oss til talspersoner for alle de som ikke tør. Nå må granskere og alle andre forstå at det kan bli farlig hvis folk igjen må gjennomgå overgrepene. Derfor må absolutt alle som var på barnehjemmene, få en unnskyldning fra det offentlige og en erstatning for overgrepene. Historiene som vi har fortalt, gjelder for alle.

Rapporten til granskingsutvalget skal leveres innen 15. september.

Korte nyheter

  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat
  • Buljo joatká Juoigiid searvvi jođiheaddjin

    Karen Anne Buljo vuolgá ođđasit jođihit Juoigiid Searvvi. Dát searvi lea ásahuvvon 1988;is ja lea árbevirolaš juigiid várás. Sin doaibma lea ovddidit ja seailluhit árbevirolaš juoigama juoigama.

    Buljo lohká leamaš miellagiddevaš jođihit searvvi ja son lea bidjan olu návccaid dasa. Kontinuitehta lei okta sivva manin son válljii joatkit.

    – Álggus mun ledjen jurddašan ahte in mun joatkke, muhto fuomášedjen ahte gal mun veajan. Ulla Pirttijärvi lei nubbijođiheaddji, ja moai smiehtaime ahte moai jotke.

    Ulla Pirttijärvi Länsman maiddái válljii joatkit doaimmas ja lea searvvi nubbijođiheaddji.

    Karen Anne Buljo
    Foto: Marie Louise Somby