– Mirakel at det er fred i verden

Det trengs bare en håndfull grådige mennesker til å starte en krig, ifølge urfolks største musikkstjerne.

Buffy Sainte-Marie Riddu 19

REVOLVERHÅNDEN: På Riddu-scenen gestikulerte 78-åringen i toppslag, mens hun sang antikrigssanger. Den røde kjolen symboliserer alle de drepte og savnede urfolkskvinnene i Canada, men som ikke er glemt.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Vi sovner hvert 30 år og slutter å følge med. Når vi ikke følger med lenger så blir de valgt, får makten og starter en krig, sier Buffy Sainte-Marie.

Den ikoniske prisvinnende urfolkssangeren fra Canada opptrer i Riddu Riđđu-festivalen i Nord-Troms på lørdag. En av hennes mest berømte sanger er en antikrigssang «Universal Soldier», som hun mener er like aktuell i dag som i 1964 når sangen ble utgitt.

I Amerikansk krigshistorisk perspektiv i nyere tid så kan man se et 30 års syklus, hvis man ser på de største krigene USA har tatt del av. Første verdenskrig 1917-18, andre verdenskrig 1941-45, Vietnamkrig 1964-75 og Golfkrigen 1990-91.

– Etter første verdenskrig ble det sagt at det aldri blir krig igjen. Etter Vietnamkrigen sa de at dette er slutten, sier Sainte-Marie.

– Mennesker blir litt smartere etter en krig, men så sovner vi igjen, sier hun.

– Fred i verden er et mirakel

Cree-sangeren fortalte åpent om hennes liv i et bokseminar i Riddu Riđđu-festivalen. I fjor ble hennes biografi publisert og mange møtte opp for å få signert boken.

Hun er opptatt av verdensfred, og mener at det er viktig at alle følger med i samfunnsutviklingen, særlig i fredstiden.

– For meg er det et mirakel at vi har fred i verden i disse dager, når økonomi er så sentral i verdenssamfunnet. Jeg mener det er bra mange mennesker som er involvert i å opprettholde fred. Samtidig trengs det bare en håndfull mennesker for å starte en krig, sier Buffy Sainte-Marie.

Det er mange som tjener store pengebeløp når det blir krig, slår hun fast.

Buffy Sainte-Marie Riddu 19

MAKE LOVE NOT WAR: Buffy Sainte-Marie syns dette antikrigs slagord er veldig søt, men krig er veldig alvorlig.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Universal Soldier

Dette får aktivisten i henne til å våkne og snakke om hennes store hit «Universal Soldier».

– De av oss studenter som skrev sangtekster og var aktivister mot Vietnamkrigen. Vi trodde at det aldri skulle bli krig igjen i verden, men vi overså den stille grådigheten, sier hun.

Hun ble inspirert til å skrive Universal Soldier-sangen, når hun stilte seg spørsmålet:

Hvem er den ansvarlige for at det blir krig i verden?

Hun gikk videre og spurte om det er soldatene som er ansvarlig som deltar i krigen? Eller er det generaler som gir ordre til soldatene? Men hvem er det som gir ordre til generalene? Det må være politikerne. Men hvem er det som velger politikerne.

– Ordren kommer fra oss. Han, deg og meg og det handler om individuell ansvar, det har sangeren uttalt i et tidligere intervju som er publisert i Youtube (ekstern lenke).

Dette dannet grunnlaget for sangteksten i Universal Soldier.

Buffy Sainte-Marie

FØLG MED: Det aller viktigste budskapet til Buffy Sainte-Marie er at alle må følge med. Alle har et ansvar.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Den stille grådigheten

Sangeren og låtskriveren sammenligner menneskers grådighet med hus og termitter.

– Hvis du bor i et trehus, så vil termittene komme. Dersom du slutter å følge med og ikke ta vare på huset, så vil huset ditt falle ned i grunn. Hvis du derimot følger med, så kan huset vare lenge. Men termitter følger en viss syklus og de vil komme tilbake igjen, sier Sainte-Marie.

– Når vi får alle tingene på stell så vil de fleste av oss sovne. Vi vil få flere invasjoner av termitter igjen, derfor er det viktig at vi følger med og holder oss våkne, sier hun.