Hopp til innhold

Ballangsværing bak AWG-stadion

Ballangsværingen Håkon Arntzen er «opphavet» til skistadion i Whitehorse i Canada der AWG nå gjennomføres.

AWG 2012 Haakon Arntzen

Forelskelse førte til at Haakon Arntzen ble boende i Whitehorse.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ballangsmannen (ja for han er da vitterlig nordlending fremdeles selv om han er en "yukoner") Haakon Arntzen fra Ballangen i Nordland, gleder seg over at det anlegget han var med å ta initiativ til er i bruk i AWG. Og enda mere overrasker og gleder det at han treffer landsmenn og naboer der med felles kjente.

Forelsket seg

Historien begynner med at Haakon (det skrives slik i Canada) reiser på besøk til sin onkel og gammelonkel like utenfor byen Whitehorse i Yukon i Canada. Det skjedde i 1968.

Haakon forelsket seg i både Yukon og i ei jente han traff da. Dermed returenerte aldri Haakon Arntzen fra Ballangen til gamlelandet mer.

I tillegg fikk jo Haakon arbeid i Whitehorse, og dermed var det borget for livslangt opphold i Yukons "hovedstad". Men gamlelandet glemmer han ikke.

– Jeg er da fortsatt nordlending, og må prate med mor i Ballangen hver søndag.

Initiativtaker

Haakons interesse og engasjement for ski resulterte i at han var en av initiativtakerne til å danne en skiklubb i Whitehorse, og i 1969 ble han valgt til formann i denne klubben.
Whitehorse Cross country skiclub satte straks i gang med å planlegge den skistadion som i dag er i bruk av ungdommene i de arktiske vinterleker (AWG).

– Jeg var den første formann i skiforeningen her i 1969, året etter at jeg flyttet hit til Whitehorse. Etter at skiklubben var stiftet, satte vi gang arbeidet med å etablere skistadion. Og sånn ble det. Året etter, i 1970, tok jeg min første medalje i AWG på denne nyetablerte stadion.

Her kan du lese om Haakon Arntzen sin bronsemedalje i 15 km på ski i Arctic games i 1970.

En del av laget

I dag gleder Haakon seg over at hans engasjement den gang har gitt resultater i form av et stort og moderne skianlegg like utenfor bykjernen til Whitehorse.

Mt McIntyre skistadion har siden de første årene gjennomgått store forandringer, og er i dag et moderne skianlegg som også har blitt tilgodesett med World Cup.

Torsdag var Haakon Arntzen på "sin egen" skistadion og heiet på sine landsmenn i langrennssporet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Haakon Arntzen AWG 2012
Foto: Sander Andersen / NRK

– Det er en stor opplevelse. Man blir litt satt ut når man treffer landsmenn og naboer fra gamlelandet. Tenk; naboer på besøk i Whitehorse. Det er merkelig , og det synes jeg er hyggelig. Jeg vil ønske dere alle velkommen. Og nå er jeg offisielt med på "laget".

Korte nyheter

 • Glimtas vuoitu rátkkačiekčamiin

  Bodø/Glimt vuittii maŋŋebárgga 4-0 latvialaš RFS vuostá. Dát lei vuosttaš guovtti čiekčamiin maid sii čikčet RFS vuostá kvalifiseren dihte Meašttirliigái.

  August Mikkelsen (2), Ulrik Saltnes ja Oscar Kapskarmo báhče spáppa mollii.

  Glimt-RFS Ulrik Saltnes og August Mikkelsen

  Drømmestart for Glimt i Mesterliga-kvaliken: Knuste RFS på Aspmyra

  Den norske serielederen kjørte over RFS og seiler mot avansement til neste runde. August Mikkelsen (23) og Ulrik Saltnes (31) gjorde til tider som de ville på Aspmyra.

 • Oslo Børs njiedjan – Hydro gahččan garrasit

  Les på norsk.

  Oslo Børs váldoindeaksa njiejai 0,39 proseantta ja gahčai 1446,85 čuoggái. Hydro-oasus njiejai 4,67 proseantta maŋŋá go ovdanbuvttii heajos doaibmabohtosa.

  Alumiidnabuvttadeaddji Norsk Hydro dinii 5,84 miljárdda ruvnno dán jagi nuppi njealjádasjagi. Seamma njealjádasjagis diibmá dinii fitnodat 7,1 miljárdda ruvnno.

  Njiedjan lei stuorát go dan maid guorahallit vurde, čállá E24.

  Vår Energi maid ovdanbuvttii njealjádasjagi bohtosiid maŋŋebárgga, muhto oasus lassánii Hydro ektui. Olju- ja gássafitnodat boađus ovdal vearu lassánii 1 miljárdda dollárii dán jagi nuppi njealjádasjagi, ja oasus lassánii 0,57 proseantta maŋŋebárgga.

 • Øst-Finnmark er værvinner fremover

  Selv om været snur i Nordland, Troms og etter hvert Vest-Finnmark, så vil det holde seg stabilt i Øst-Finnmark.

  – Det ser ut til å holde seg med oppholdsvær i østlige områder. Og at det ellers blir litt regn på torsdagen, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

  Hun sier at det vil bli litt kaldere i fylket på torsdagen, også i øst, men at dette er forbigående.