– Reinkappkjøring er gøy!

Ni år gamle Esaias har fått reinkappkjøring inn med morsmelka. Påskeaften debuterte han som kusk på den tradisjonelle reinkappkjøringen i Kautokeino.

Esaias Sokki

Esaias (9) og kjørereinen Čáhput var med å konkurrere om å bli den beste i juniorklassen under reinkappkjøringen i Kautokeino påskeaften.

Foto: Hanne Mari Kuhmunen

– Reinkappkjøring er artig for da blir man veldig sterk, sier Esaias M. K. Sokki (9), og forteller at for å klare å stå på ski bak en rein som springer i full fart må man være sterk i både armer og bein.

Sammen med kjørereinen Čáhput var han med å konkurrere om å bli den beste kjøreren i juniorklassen under påskas World Cup i reinkappkjøring i Kautokeino.

– Čáhput er ikke så veldig rask, han har egentlig blitt ganske treg, sier Esaias.

Favorittreinen heter Tailom og er Esaias sin egen kjørerein.

– Men jeg er ikke gammel nok til å kjøre den, eller, jeg vet egentlig ikke helt hvorfor jeg ikke får kjøre med den, sier han.

Esaias Sokki

Esaias M.K. Sokki synes det er artig å være med å konkurrere med rein. Her står han sammen med reinen Váibmo, som blir brukt til turistkjøring.

Foto: Hanne Mari Kuhmunen

Spent mamma

Esaias gjør seg klar for første heat, mens en stolt mamma står på sidelinjen og følger med.

– Nå er jeg så spent, jeg tror det går kjempe bra. Jeg håper de kommer seg ut av startbåsen, det er det som er det mest utfordrende, sier mamma Hanne Mari Kuhmunen.

Hun vet hva hun snakker, hun har selv vært kusk i mange år, og er veldig glad for at både sønnen Esaias og dattera Mina (12) deler hennes interesse.

– Detter er Esaias sitt første år som kusk, han er bare ni år, fyller ti år i år. Mina har kjørt tre år, og jeg har selv kjørt i mange, mange år, så det er kjempe artig at ungene også er så ivrige. De har nok fått dette inn med morsmelka, sier hun.

Čáhput kommer seg ut av båsen uten problemer, og sammen med Esaias er de først over målstreken.

– Det gikk kjempebra, han vant heatet sitt med glans, jeg er så stolt, sier en rørt mamma mens hun tørker tårene.

Hanne Mari Kuhmunen, Mina Ariane Sokki og Esaias Sokki

Mamma Hanne Mari Kuhmunen sammen med dattera Mina Ariane Sokki og sønnen Esaias Sokki.

Foto: Privat

Vil vinne

Esaias har deltatt i ett løp tidligere i vinter, men det er første gang han kjører på hjemmebane. Var det skummelt, lurer reporteren på?

– Nei.

Moren din var så stolt at tårene trillet.

– Jeg vet det, sier han.

Må man trene mye for å bil god?

– Ja det må man, jeg bruker å snørekjøre, også å bruker jeg å trene. Dessuten er jeg mye sammen med kjørereinene, sier han.

Målet for dagen er å vinne, og iallefall slå storesøster Mina.

– Jeg skal vinne, sier han.

– Vært med siden de var små

Far Aslak Sokki er leder for Duottarhearggit, som står bak arrangementet påskeaften.

Han måtte søke om dispensasjon slik at sønnen Esaias fikk lov å kjøre rein allerede i år, det er egentlig 10 år aldersgrense for å delta.

– Det er utrolig artig at ungene interesserer seg for dette. Jeg har tatt de med på dette siden de var små, sier han, mens han gjør kjørereinen Bambi klar for start.

Aslak Sokki

I tillegg til konkurranse rein, har far Aslak Sokki mange rein som brukes til turistkjøring.

Foto: Malene Larsen Gaino

Også storesøster Mina (12) vinner sitt første heat, men hun er ikke like optimist som lillebroren.

– Jeg skal kjøre et heat til, og den som da har best tid vinner. Men jeg tror ikke jeg kommer til å vinne, sier hun.

Hvorfor ikke?

– Nei, jeg vet ikke.

Lillebroren din sier at han har som mål å slå deg?

– Det har han helt sikkert, svarer Mina.

– Kribler i beina

Mamma er glad for at ungene har valgt å kjøre med rein, og forteller at Esaias egentlig hadde bestemt seg for å satse på cross i stedet.

– Plutselig fant han ut at han vil kjøre med rein likevel. Det er veldig artig, det er en sunn idrett å ha, det fins nok av dem som bare sitter inne og spiller på data, sier Hanne Mari.

Hun innrømmer at det kribler litt i beina når hun ser ungene kjører med rein, og forteller at hun har fått mange forespørsler om å selv delta i løp igjen.

– Det er litt vanskelig å reise rundt på løp med en liten baby, men til neste år kanskje man kommer tilbake, vi får se.

Etter at både Esaias og Mina har kjørt to heat hver, er resultatene klare.

Lillebror Esaias kommer på tredje plass, og må se seg slått av storesøster Mina, som kom på andre plass, bare noen hundredeler etter vinneren Elle Marja Sara og reinen Čuoivvat.

Og Esaias, han henger ikke med leppa selv om han ble slått av storesøster.

– Jeg tror ikke det spilte så mye rolle. Storesøster har kjørt lengere og drevet med dette i flere år. Så han var nok fornøyd med sin egen innsats og stolt av det, sier mamma Hanne Mari.