– Unngå at barn blir salderingspost

Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil se nærmere på denne trenden etter at flere kommuner vil busse elever over lange strekninger for å spare penger.

Liv Signe Navarsete

Kommunalminister Liv Signe Navarsete er bekymret over at stadig flere barn får lang skoleveg på grunn av kommunenes innsparinger.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Det er viktig å huske på barnas behov for fritid og lek, selv også når kommunepolitikere vurderer å legge ned skoler og sentralisere undervisningen, sier kommunalminister, Liv Signe Navarsete.

LES OGSÅ: – Same- og kvenkulturen legges ned

LES OGSÅ: Protesterer mot kutt i Skånland

LES OGSÅ: Vil rapportere Skånland kommune til FN

LES OGSÅ: Rektor oppgitt over å miste ungdomstrinnet

Skolenedleggelser i kø

Manndalen skole

Kåfjord kommune har varslet budsjettkutt i oppvekstetaten, og foreldre frykter skolenedleggelser.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

I forrige måned ble det vedtatt flere skolenedleggelser i Harstad . Også i Skånland i Sør-Troms planlegger kommunen å legge ned en grendeskole, som vil bety flere timer lang skoleveg hver dag for elevene. I desember ble to skoler nedlagt i Porsanger kommune i Indre-Finnmark.

I Kåfjord i Nord-Troms har foreldre med elever på Manndalen skole invitert til folkemøte for å diskutere konsekvenser av mulig skolenedleggelse. Kommunen skal blant annet spare 10 millioner kroner i oppvektsetaten. Foreldrene frykter at skoletilbudet i Manndalen svekkes og at barna må fraktes med buss forbi rasfarlige områder i kommunen.

– Tenk barnas beste

Denne utviklingen liker ikke Kommunalministeren og varsler at Regjeringen vil se nærmere på hvordan disse skolenedleggelsene rammer barn i distriktene. Hun minner kommunepolitikerne om at barn er prisgitt vedtak som de voksne gjør.

– Kommuner har et stort ansvar for å se på helheten i sine budsjett, og ivareta ungene på en god måte, og de må ikke lide for vedtak som voksne gjør, sier Navarsete.

Hun påpeker at regjeringen definitivt ikke ønsker en utvikling som gjør at små barn må sitte på skolebussen i flere timer hver dag.

– Vi er opptatt av at ungene i distrikts-Norge også skal ha et godt fritidstilbud der de bor, sier Navarsete.