Hopp til innhold

WHO advarte mot feilen som rammet Djabrail – familien vil ha forklaring

Feilen som tok livet av Djabrail (6) har skjedd minst 55 ganger før. – At dette har vært en kjent problemstilling i ti år er overraskende, sier familiens advokat.

Seksåring død etter feilmedisinering

Seks år gamle Djabrail døde etter sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehus hvor to kreftmedisiner ble forvekslet og den ene ble feilaktig satt rett i hjernen. WHO advarte allerede i 2007 mot farene for å begå akkurat denne feilen. Foto: Privat / NTB scanpix

Foto: Privat / NTB scanpix

Samme feil som rammet seksåringen ved Haukeland sykehus er gjort minst 55 ganger rundt om i verden, de fleste gangene med fatalt utfall, skriver Bergens Tidende fredag.

I juli 2007 sendte WHO ut en advarsel om faren for feilmedisinering ved cellegift som var sprøytet rett inn i hjernen på pasienten. Rådet var at Vinkristin og andre typer cellegift alltid bør gis intravenøst via en liten pose og aldri som sprøyte.

Fikk feil medisin i hjernen

På Haukeland skjedde forbyttingen som det advares mot, da seks år gamle Djabrail Sulejmanov 22. august fikk feil medisin sprøytet inn i hjernen. Gutten døde tre uker senere etter sykehustabben. Seksåringen skulle få cellegift etter å ha blitt operert for en hjernesvulst.

– Internasjonalt er det utstedt flere advarsel mot slik forbytting, og legemidlene er tydelig merket. Likevel fortsetter det å skje. Vinkristin blir sprøytet inn i hjernen på pasienten, som oftest med dødelig utfall, skriver WHO.

Helsedirektoratet sier det er opp til sykehusene å lage de praktiske rutinene rundt cellegiftbehandling. Avdelingsdirektør Torunn Janbu svarer at faren ved forbytting er tydelig poengtert blant annet i Felleskatalogen.

Haukeland universitetssjukehus vil ikke kommentere saken, men viser til at hendelsesforløpet er under politietterforskning og at saken granskes av Helsetilsynet.

– Vi er overrasket

At feilen har skjedd 55 ganger før Djabrail sitt dødsfall, kommer som en overraskelse på familien. Det sier familiens advokat, Jan Inge Thesen, til NRK.

– At dette har vært en problemstilling allerede i ti år er nytt for oss, sier han.

Familien venter nå på en foreløpig rapport fra Statens helsetilsyn innen kort tid.

– Vi stusser veldig over dette, og mener Haukeland bør komme med en forklaring til våre klienter med tanke på denne nyheten, sier Thesen.

Familien er nå i Tsjetsjenia, der Djabrail ble gravlagt torsdag.

Djabrails (6) kiste fraktes til Gardermoen

BEGRAVET: Her blir kisten til Djabrail fraktet av gårde fra Oslo på vei til begravelsen i familiens hjemland Tsjetsjenia tidligere denne uken.

Foto: NRK