NRK Meny
Normal

Egen voldtektsetterforsker skal ha vakt under russetreffet i Kongeparken

Fire unge kvinner anmeldte voldtekt etter Landstreffet i Kongeparken i fjor. Russen tror den ekstra politiinnsatsen kan bidra til å forebygge voldtekter når 12.000 russ samles i Kongeparken til våren.

Russ 2013

Russen tror den ekstra politiinnsatsen kan bidra til å forebygge voldtekter når 12 000 russ samles i Kongeparken til våren.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kåre Birkeland

Gjesdal-lensmann Kåre Birkeland mener at på tross av voldtektene er russetreffet i Kongeparken et sikkert sted å være.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Vi har hatt voldtektsanmeldelser hvert år, en til to, i alle fall de siste åra, sier Gjesdal-lensmann Kåre Birkeland.

Da fjorårets russetreff på Ålgård var over, hadde fire unge kvinner anmeldt voldtekt i tilknytning til treffet. Den ene voldtekten blei karakterisert som en overfallsvoldtekt.

Gjesdal-politiet måtte starte en omfattende etterforskning. Bompasseringer blei undersøkt, og politiet trodde lenge en blå ytterjakke kunne gi svar på hvem som sto bak.

Skal starte etterforskningen tidlig

Til våren skal en egen etterforsker sitte klar til å starte etterforskningsarbeidet tidlig dersom det skjer nye voldtekter under russetreffet.

Åsted for den ene voldtekten på Ålgård

Under russetreffet i Kongeparken i fjor anmeldte fire unge kvinner voldtekter. Dette skal være åstedet for den ene av voldtektene.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Russetreffet skal gå som det har gått tidligere år. I år sette vi inn en etterforsker som skal være på lensmannskontoret hele helga. Vedkommende skal sitte der i tilfelle det skjer noe straffbart i parken, sier Birkeland, som ikke legger skjul på at voldtekt er én av de straffbare handlingene de frykter at kan skje.

– Dette er noe vi må ha slutt på

– Det er ikke noe å legge skjul på at i fjor var det flere voldtekter. Det er noe vi må ha slutt på.

Det sier Ragnar Bergesen Rygnestad som er årets president for 170 russ på St. Svithun videregående skole i Stavanger. Han tror de aller fleste av dem skal på treffet i Kongeparken i mai, og mener det er positivt med den ekstra politiressursen som nå blir satt inn.

Ragnar Bergesen Rygnestad

Ragnar Bergesen Rygnestad er årets russepresident ved St. Svithun videregående skole i Stavanger. Han ser positivt på at politiet vil sette inn en egen voldtektsetterforsker under årest russetreff i Kongeparken.

Foto: Privat

– Her er det mange berusede, og gjerne noen overberusede, folk samlet på ett sted. Når alle skal overnatte der, og sove i biler og i telt, så er vel ikke alle så veldig erfarne med dette. Da kan det gå galt, sier Bergesen.

– Kan virke truende som dem som kan være voldtektsmenn

Russepresidenten mener politiets ekstrainnsats kan ha en positiv effekt.

– Hvis vi får ut at dette faktisk er tilfelle, at det faktisk er en egen voldtektsetterforsker på landstreffet, kan kanskje virke betryggende, og samtidig truende for dem som kan være voldtektsmenn, sier han.

– Er det ikke trist at dette skal være nødvendig?

– Jo, selvfølgelig er det trist, men det er jo ikke til å legge skjul på at voldtekt er i samfunnet uansett. Alle må jo vokse opp, og da er antageligvis også de russ. Da får vi også folk som kan voldta, og som er blant russen. Så da er det vel nødvendig bare, å sette inn disse styrkene, uansett om det er trist eller ikke, mener russepresidenten.

– Et sikkert sted å være for ungdommer

Alle de fire voldtektsanmeldelsene fra i vår blei til slutt lagt bort. Politiet hadde verken DNA eller navngitte mistenkte. Sakene tok flere måneder, og i denne perioden måtte Gjesdal-politiet sette legge andre ting på vent.

– Det førte til at vi måtte legge andre saker til side. Voldtektssaker tar veldig mye tid, de gjør det, sier Birkeland.

Han vil likevel presisere at han mener det er trygt å reise på russetreffet i Kongeparken.

– Det er et sikkert sted å være for ungdommer, sjøl om vi hadde voldtekter i fjor. Det er politifolk der, det er sikkerhetsvakter og frivillige. Kongeparken har et fantastisk bra opplegg, sier lensmannen.