Vil være ordfører i Bokn - bor i Haugesund

Eiliv Staalesen er Høyres ordførerkandidat på Bokn, men bor både i Haugesund og på Bokn. Nå stiller Arbeiderpartiet seg skeptiske til at det i det hele tatt er lov å være ordfører i en kommune, men bo i en annen.

Eiliv Staalesen er Høyres ordførerkandidat på Bokn, men bor både i Haugesund og på Bokn. Nå stiller Arbeiderpartiet seg skeptiske til at dette i det hele tatt er lovlig å være ordfører i en kommune, men bo i en annen.

VIDEO: Eiliv Staalesen vil på sikt flytte tilbake til Bokn.

Eiliv Staalesen

Eiliv Staalesen, ordførerkandidat for Høyre.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Eiliv Staalesen har siden 2013 bodd både på Bokn og i Haugesund. Nå vil han bli ordfører i det han oppfatter som hjemkommunen sin, som er Bokn.

– Jeg mener jeg er den beste kandidaten, sier Staalesen.

Kari Christensen er Bokn Arbeiderparti sin ordførerkandidat. Hun mener Staalesen ikke er valgbar ettersom han tilbringer flere netter i Haugesund enn på Bokn.

Sendte klage

Kari Christensen

Kari Christensen, ordførerkandidat i Arbeiderpartiet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg har klaget han inn fordi både jeg og veldig mange på Bokn spør seg om man bare kan være på ferie her og samtidig være valgbar, sier Christensen.

Staalensen sier kona og ungene i 2013 av familiære årsaker valgte å flytte fra Bokn til Haugesund. Han fikk da unntak fra å flytte med familien og er folkeregistret på Bokn. Skatt vest skriver at dispensasjonen også gjelder for nye perioder.

– Jeg er aktivt med, og jeg bor der nede, og det er klart jeg også bor sammen med familien i Haugesund, men det har ikke skatteetaten satt noen krav til, så derfor har jeg ikke valgt å telle antall døgn, sier han.

På sikt skal han og kona flytte hjem igjen.

– Det er det vi ønsker og det er der vi trives, sier Staalesen.

– Stor betydning for Kommune-Norge

Kyrre Lindanger

Kyrre Lindanger er avtroppende ordfører i kommunen.

Foto: Thomas Halleland/NRK

For avtroppende Arbeiderpartiordfører Kyrre Lindanger har saken vært krevende. Som leder av valgstyret i Bokn kommune sikret han i går kveld flertall for å avvise klagen fra partikollega Christensen.

Dermed skal Kommunal- og moderniseringsdepartementet ta en endelig avgjørelse.

– Det kan skape presedens på fremtidige valg, alt etter om de strammer inn på lovverket, eller om de åpner opp. Det kan komme til å få en betydning for Kommune-Norge som sådan, sier Lindanger.

Staalensen er villig til å ta dispensasjonen til etterretning om den viser seg å være feil.

– Hvis vi får nye regler får vi forholde oss til det, sier han.