Hopp til innhold

– Oljekuttene skal ikke ramme sikkerheten

Mindre penger til vedlikehold kan ikke bety mindre vedlikehold, melder statsministeren. I dag besøkte hun Petroleumstilsynet, som varslet streng kontroll gjennom oljekrisen.

Erna Solberg på åpningen av Gudrun-plattformen

Erna Solberg på åpningen av Gudrun-plattformen i fjor høst. I dag ble hun beroliget om tilstanden i dag, og fikk

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det viktige er at Petroleumstilsynet og Oljedepartementet passer på at oljeselskapene gjør de riktige prioriteringene, sier statsminister Erna Solberg.

Flere har slått alarm om at kuttene i oljeindustrien også kan bety kutt i vedlikeholdet av plattformene på norsk sokkel, og at det i verste fall kan føre til en ulykke på norsk sokkel.

– Vi frykter at sparesyken kan gå for langt. Det er ikke tvil om at kostnadskutt er hovedprioritet, og da blir sikkerheten nummer to, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Vil satse på oljesikkerhet

Statsminister Erna Solberg besøkte direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet for å snakke om oljesikkerhet.

– Må gjøre vedlikeholdet effektivt

Derfor fikk statsministeren i dag en statusrapport om sikkerheten i næringa av Petroleumstilsynet. Det er ingenting som tyder på at nedskjæringene i oljeindustrien hittil har gått ut over sikkerheten, men tilsynet vil også begrense faren for at det skjer på lang sikt.

– Myndighetene og politikerne må være oppmerksomme på hvilken effekt dagens nedskjæringer kan ha på lang sikt, sier direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet.

For nedgangstider er ingen unnskyldning for dårligere sikkerhet, mener Solberg.

– Vi må gjøre vedlikeholdet mer effektivt. Ifølge tilsynet er det ikke grunn til bekymring på kort sikt, men vi må beholde kvaliteten på installasjonene slik at de kan produsere i lang tid, sier Solberg.

Vil lære av britenes feil

På britisk side av Nordsjøen har plattformer blitt stengt ned tidligere enn planlagt fordi oljeselskapene ikke har klart å vedlikeholde dem godt nok. Det er noe Petroleumstilsynet for all del vil unngå her.

– Det er en av våre fire hovedprioriteringer for 2015, og kalles «sikker senfase». Det er avgjørende at vi tar innover oss læringen fra britisk sokkel, og jobber for å unngå det, sier Myhrvold.

– Det vil være å kaste bort ressurser som det norske samfunnet kan trenge, både arbeidsoppdrag og økonomiske inntekter. Det er dumt om kortsiktige endringer undergraver det langsiktige, sier Solberg.