Hopp til innhold

Vil senke sikkerhetskravene på norsk sokkel

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp), tidligere politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, mener det brukes for mye penger på sikkerhet i oljebransjen.

Ivar Vigdenes

Kravene til sikkerhet i norsk oljebransje er for strenge, mener tidligere rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes.

Foto: Scanpix/NRK / Fotomontasje

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes fra Senterpartiet mener sikkerhetskravene må senkes for å få fart på oljebransjen. I torsdagens utgave av Dagens Næringsliv sier han at sikkerhetsmilliardene bør brukes på en annen måte.

Vigdenes var politisk rådgiver for tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe mellom 2010 og 2013. Nå mener han at det er mye penger å spare innen helse, miljø og sikkerhet.

– Alle sikkerhet- og miljøkrav bør underlegges en kost- og nyttevurdering slik at man får målt effekten opp mot kostnadene, sier Vigdenes til NRK.

Armbrudd mot trafikkdød

Han mener det settes inn enorme summer på å redusere faren for ulykker på norske oljeinstallasjoner uten at effekten nødvendigvis blir så stor. Pengene kunne vært omprioritert, mener Vigdnes.

– Mens det brukes mange milliarder på å redusere en svært liten risiko for at noen kan brekke en arm eller fot i ekstraordinære situasjoner som evakuering av en plattform, så dør det 150–200 personer i trafikken årlig, sier han til NRK.

– Uheldig sammenligning

Den tidligere politiske rådgiveren sier til avisen at man ikke ville krevd tilsvarende sikkerhetstiltak på land.

– Jeg kan ikke se for meg at noen ville akseptert lignende kostnader i Fastlands-Norge for marginale sikkerhet- og miljøforbedringer. I landbruket, hvor jeg er vokst opp, lever man med fem til ti dødsfall i året, sier Vigdenes til Dagens Næringsliv.

Mener du at man må leve med tilsvarende antall døde på norsk sokkel?

Det var en uheldig sammenligning. Det var ment som en illustrasjon på hvor stor forskjell det er i sikkerhetsnivået i ulike sektorer, sier Vigdenes til NRK.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter uttalelsene fra Vigdenes. Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, samt arbeidstagerorganisasjonen Safe sier til avisen at det er uaktuelt å fire på sikkerhetskravene.

– Sammenligningen er uheldig, men det er likevel en for viktig debatt til at vi unngår å ta den. Jeg tror ikke det er mange personer eller andre som er klar over hvilke ressurser som brukes på svært tvilsomme og marginale miljø- og sikkerhetstiltak, sier Vigdenes.