Hopp til innhold

– Flinke lærere må få mest lønn

Økonomiprofessor mener større lønnsforskjeller kan sikre rekruttering i offentlig sektor.

Video Lønnsforskjell

– Hvis du har små lønnsforskjeller i offentlig sektor og store i privat sektor, kan det føre til at mange talenter velger å gå til privat, sier Ola Kvaløy, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Stavanger.

Ola Kvaløy

Ola Kvaløy vil ha større lønnsforskjeller i offentlig sektor.

Foto: Universitetet i Stavanger

Tall NRK har innhentet fra Statistisk sentralbyrå viser at lønnsforskjellene mellom offentlig sektor og private næringer har økt de senere årene. Mens snittlønnen for ansatte i undervisningssektoren var høyere enn i kraftbransjen for ti år siden, ligger den langt lavere i dag.

– Hvis vi vil ha en sterk offentlig sektor, må den nok ta opp konkurransen med privat i lønnsnivå- og struktur, sier Kvaløy.

Økonomiprofessoren mener det offentlige må ta i bruk mange av lønnssystemene som private i stor grad er alene om i dag. Han mener større lønnsforskjeller kan være veien å gå for og sikre rekruttering til en sektor som har sakket akterut i lønnsutviklingen.

– For å ta opp konkurransen må offentlig sektor ha en lønnsstruktur som gjør at du tjener mer hvis du er en god lærer. Lønnsstrukturen har en sorteringsmekanisme i den forstand at den bestemmer hvem som vil jobbe hvor, sier Kvaløy.

– Et paradoks

Lønnsvinnerne de siste årene er finansnæringen, kraftbransjen og oljeindustrien. For lønnsmottakere i finansnæringen har gjennomsnittslønnen økt med 175 000 kroner på seks år.

Video Anders Folkestad om streikeopptrappingen

Unio-leder Anders Folkestad mener offentlig sektor blir skadelidende.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er et paradoks hvis finans er viktigere enn utdanning og velferd. Politikere fremhever hvor viktig utdanning er, men er samtidig med på å skape et regime som holder lønna nede, sier Anders Folkestad, leder i Unio.

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon, og organiserer mange med høyere utdannelse i Norge. Folkestad mener det er offisiell norsk politikk at utdanning skal lønne seg dårlig privat-økonomisk.

– Over tid er det fare for at vi får så store forskjeller at de store yrkene i offentlig sektor blir skadelidende, og taper konkurransen om kompetanse, sier han.

– Jeg tror det har med kunnskapssamfunnet å gjøre. Folk får i større grad betalt for sin egen kapital. Økte lønnsforskjeller har store utfordringer, men samtidig må nok offentlig sektor tillate større lønnsforskjeller for å kunne konkurrere, sier Ola Kvaløy.