Hopp til innhold

– Elever bør få melde seg på skolegudstjeneste

– Elever bør få melde seg på, ikke av, skolegudstjenester. Det mener AUF Rogaland som nå vil overbevise moderpartiet om det samme.

Barn på gudstjeneste i Elsefjord kirke

Barn på gudstjeneste i Elsefjord kirke.

Foto: Sør-Hålogaland bispedømme

– Jeg synes det er bedre at folk får velge sin tro og velge selv om de vil gå på skolegudstjenester, sier William Leiro Olsen som er leder for AUF Rogaland.

I helgen vedtok derfor ungdomspartiet at de vil jobbe for «aktiv påmelding til skolegudstjenester». Målet er at det skal oppfattes som et reelt valg å gå, eller ikke gå på skolegudstjenester.

– Men skoleelevene har jo et valg i dag, og kan si at de ikke vil være med. Er ikke det nok?

– Det er lett å si at det er et valg, og det føler nok skoleledelsen og. Men det kan være veldig ubehagelig for hjemmet, og ofte for barnet, å si at barnet ikke ønsker å gå på skolegudstjeneste.

– Godt å se AUF er på banen

William Leiro Olsen

William Leiro Olsen i AUF håper han får gehør fra moderpartiet.

Foto: Thomas Halleland

Med seg på laget har AUF fått Humanistisk Ungdom. Leder Anders Garbom Backe er enig i at muligheten til å velge bort skolegudstjenesten ikke er nok for «fellesskolen».

– Stadig flere innser at dagens ordning ikke sikrer inkludering i fellesskolen. Elevorganisasjonen, Utdanningsforbundet og Barneombudet har tidligere tatt til orde for inkluderende fellesarrangementer, og det er godt å se at Norges største parti også begynner å bevege seg i denne retningen, sier Garbom Backe.

Men forslaget møter liten forståelse hos ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti. Håkon Hetland i KrFU synes skolegudstjenesten får et unødvendig dårlig rykte i forslaget.

– Det tegnes et veldig negativt bilde av skolegudstjenester. Jeg ser på skolegudstjenester som noe positivt, det å få besøke kirken og menigheter i juletida. Jeg synes det bidrar til å stemple noe jeg mener er positivt som noe negativt, sier Hetland.

Kan bli færre på skolegudstjenestene

Skolegudstjeneste i Rossabø kirke

Her er Lillesund skole på skolegudstjeneste i Rossabø kirke i Haugesund. Det kan bli færre neste gang hvis AUF får det som de vil.

Foto: Haugesund kirke

AUF understreker at påmelding skal skje i samråd med foreldrene, men utelukker ikke at det kommer til å bli færre som går på skolegudstjeneste.

– Det kan godt være. Men jeg synes det er bedre at folk får velge sin tro og velge selv om de vil gå på skolegudstjenester. Det får de mulighet til med aktiv påmelding, sier Leiro Olsen.

Men at elevene ikke har et reelt valg i dag, det er ikke Hetland enig i. Han har forståelse for at noen ikke vil gå på skolegudstjenester, men mener skolen må kunne ha et godt tilbud til dem.

– En viktig forutsetning er at skolen må legge til rette for et godt alternativ til dem som ikke ønsker å delta. Under den forutsetningen vil det være et reelt valg, så jeg kjøper ikke påstanden med at det ikke er et reelt valg i dag, sier Hetland.

Setter sin lit til moderpartiet

Håkon Hetland i KrfU

Håkon Hetland i KrfU synes forslaget gir skolegudstjenesten et ufortjent dårlig rykte.

Foto: Erik Waage

AUF jobber nå for å få gehør for saken i moderpartiet, men tror ikke de vil få respons hos den sittende regjeringen.

– Får dere dette igjennom hos Arbeiderpartiet?

– Ja, jeg tror det er fullt mulig. Vi har alltid kjempet for likestilling, og dette er likestilling mellom religionene. Så det tror jeg ikke er noe stort problem. Så håper vi på regjeringsskifte om fire år, sier Leiro Olsen.

Cecilie Bjelland i Arbeiderpartiet i Stavanger sier til NRK at de foreløpig ikke har tatt stilling til saken, men at de kommer til å vurdere forslaget når de får det.

– Vi er veldig glade for at vi har en så aktiv ungdomsorganisasjon og vi lytter alltid til forslagene de kommer med. Vi skal behandle saken grundig når vi får den på bordet, sier Bjelland.

Hva synes du?