Hopp til innhold

– Diskusjonene er trettende for kirken

Domprost David Gjerp er lei av at de samme diskusjonene kommer opp år etter år.

Domprost i Tønsberg, David Gjerp

Domprost David Gjerp i Tønsberg maner til ro rundt skolegudstjenestene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

En undersøkelse fra Norstat gjort for Vårt Land, viser at 70 prosent av nordmenn vil ha skolegudstjeneste, og domprost David Gjerp er oppgitt over at de hvert år må i debatt med motstandere av kirkens tilbud.

Han viser til at skoler kan takke ja til en skolegudstjeneste under forutsetning av at fritaksordningene fungerer, og at det gis et godt alternativ på skolen for dem som velger dette.

Les også:

– Ganske trettende for kirken

– Nå må vi klare å få ro rundt dette. Utdanningsdirektoratet har sagt at ja, det er lov. Det er ingen problemer for skolene å gå i kirken. I tillegg kommer denne Norstat-undersøkelsen, som viser at syv av ti er helt enig i Utdanningsdirektoratets uttalelse med et ja til skolegudstjenester, sier Gjerp og fortsetter:

– Da kan rektorer, lærere, foreldre, elever og alle som ønsker denne flotte avslutningen før jul i kirken sin, gjøre det uten å måtte stille spørsmål. Det har vært litt uro rundt dette. Lærere og rektorer har spurt om de har lov, de har hørt uttalelser om at det ikke er lov og tenkt at de ikke kan gjøre det. Nå er dette slått fast og det syns jeg er veldig deilig.

– Men er det ikke positivt å ha diskusjon rundt dette temaet?

– Det er det. Enhver diskusjon gjør at en skjerper seg. Men det som har vært litt klossete, er at man hvert eneste år, når man begynner å snakke om gudstjeneste, gjentar den samme diskusjonen om igjen og om igjen – er det lov eller ikke? Kan vi gå eller ikke? Det er ganske trettende, også for kirken som forbereder dette og inviterer skolene. Nå håper jeg at det kan blir ro og at alle senker skuldrene og sier at ja, sånn er det i Norge. Der er det faktisk lov å gå til gudstjeneste i skoletiden før jul.