NRK Meny
Normal

Han bor gjerne nærmere skolen enn byen

Høyre vil ha studentboliger nær universitetet, mens Ap vil ha flere i sentrum. Student Henrik Møller trives med å ha kort vei mellom hybelen og nesten alt annet.

Henrik Møller

Datastudent Henrik Møller trives med å bo nært både universitetet og treningssenteret. Ap i Stavanger vil ha flere studentboliger nærmere Stavanger sentrum.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Det ligger jo veldig sentralt med tanke på universitetet, og du møter alltid folk om du vil, sier Henrik Møller.

Han studerer data på Universitetet i Stavanger, og bor om lag 200 meter fra studiestedet. I den ene hånda har han søppelposen, og i den andre joggeskoa han skal bruke på treningssenteret – som også ligger like ved.

Rådmannen vil bygge i flere bydeler

Om de fleste studenter vil det som Møller vil, eller om det beste er noe annet, er Høyre og Arbeiderpartiet i Stavanger litt uenige om. For å nå målet om at 20 prosent av Stavangers studenter skal kunne bo i studentbolig, og ikke leie på det private markedet, mener rådmannen at det må bygges 850 studentboliger innen 2020.

Svært mange av studentboligene som har åpna i Stavanger de siste åra, ligger på Ullandhaug – nært universitetet, men flere kilometer fra Stavanger sentrum. I rådmannens forslag legges det opp til hybler i flere bydeler, men Høyre mener det er viktigere å prioritere bygging på sjølve universitetsområdet.

John Petter Hernes

John Peter Hernes.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det aller viktigste er at vi får trykk i bygginga av nye studentboliger på eller rett i nærheten av campus på Ullandhaug, sier John Peter Hernes (H).

Vil ikke lage «by i byen»

I rådmannens plan er det fem mulige plasseringer i bydelene Madla, Våland, Hillevåg og Hinna. Dette er Arbeiderpartiet tilhengere av.

– Vi vil ikke lage en by i byen, hvor studentene skal leve isolert på campus, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Studentene kan bidra til et levende sentrum. Det tror jeg både studentene har godt av, det har universitetet godt av, og det har byen godt av, mener hun.

Høyre ser til utlandet

Hernes mener på sin side vi har noe å lære av andre land.

– På noen av de kanskje beste studiestedene i verden bor mange av studentene – opptil 80 prosent – på campus. I Norge bør vi tenke litt nytt, og lage internasjonalt attraktive studiesteder, sier han.

Datastudent Henrik Møller tror ikke han hadde valgt å bo nærmere sentrum, sjøl om han hadde fått muligheten.

– Det er egentlig ingenting jeg trenger i byen som jeg ikke har her. Jeg kommer meg greit til byen herfra. Det er god tilgang på buss, og det tar ikke så lang tid, sier han.

Formannskapet i Stavanger behandler saken torsdag.