Hopp til innhold

– Folk som strømmer til i en krisesituasjon er en ressurs, ikke et problem

– Politi og brannvesen lærer stort sett at lokalbefolkningen er et problem, og at man må prøve å jage dem vekk, mener professor i samfunnssikkerhet. Universitet i Stavanger ønsker nå å forske på bruken av uorganiserte frivillige i kriser.

Brann i Lærdal

Folk som strømmer til i en krisesituasjon utgjør en ressurs, mener professor i samfunnssikkerhet Odde Einar Olsen. Bildet er fra storbrannen i Lærdal.

Foto: Jan Erikstad

– De frivillige som bor på stedet der ting skjer har vist seg som en viktig ressurs både i Lærdal og i Flatanger. Jeg tror det er enormt mye å lære i forhold til å organisere den frivilligheten bedre enn det vi gjør.

Odd Einar Olsen, som er professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, mener den norske kriseberedskapen stort er god, men at den likevel har en viktig svakhet.

Odd Einar Olsen

Odd Einar Olsen, som er professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, mener vi vet for lite om hvordan vi kan bruke uorganiserte frivillige i krisesituasjoner.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Hvis krisen bare holder seg innen for de administrative grensene, går det som regel bra. Problemet er når det blir blandet inn ulike departementer, ulike organisasjoner, private og offentlige som må samarbeide. Det er da problemene oppstår, sier han.

– Vi har liten peiling på hvordan vi skal bruke de uorganiserte frivillige

Professoren mener den frivillige innsatsen kan deles inn i to kategorier.

– For det første er det de frivillige organisasjonene som gjør en kjempeinnsats, og som blir brukt systematisk. Røde Kors, Norsk Folkehjelp, alpingrupper, og frivillige dykkere som kan være med om det er det som trengs. Vi har klart å mobilisere til en viss grad de som allerede er organisert, mener Olsen.

Bønder hjelpte til med sløkkjearbeidet i Lærdal med mellom anna gyllevogner

Lokale bønder tok i bruk gjødselvogner under slokkingen av brannen i Lærdal.

Foto: Jan Erikstad

Han mener imidlertid det finnes en annen stor og viktig ressurs.

Verken brannvesen eller politi har trening i hvordan en skal organisere folk som strømmer til, og som faktisk er i stand til å gjøre en innsats i en veldig vanskelig situasjon.

Odd Einar Olsen, professor i samfunnssikkerhet

– Alle dem som er uorganiserte har vi liten peiling på hvordan vi skal bruke eller benytte oss av, sier han.

Han nevner at under storbrannen i Lærdal jaget politiet vekk folk som forsøkte å slokke brann.

– Det kan godt hende det var riktig å gjøre. Jeg kjenner ikke den konkrete situasjonen. Det jeg er sikker på, er at verken brannvesen eller politi har trening i hvordan en skal organisere folk som strømmer til, og som faktisk er i stand til å gjøre en innsats i en veldig vanskelig situasjon, sier professoren.

To av tre håndterer kriser bedre enn de trodde de ville gjøre

Olsen mener at organisering av «folk som strømmer til» er noe vi burde øve oss i.

– Du så det i Lærdal, du så det i Flatanger. Du så det ikke minst i forbindelse med det som skjedde på Utøya 22. juli, at det alltid er lokalbefolkningen som står nærmest og som er de som reagerer først, sier Olsen.

Brann Flatanger

Det er alltid lokalbefolkningen som står nærmest og som er de som reagerer først, sier Odd Einar Olsen. Bildet er fra brannen i Flatanger.

Foto: Fredrik Thrana

Professoren forteller at undersøkelser viser at to av tre som er blitt spurt i etterkant av kriser og katastrofer sier at de har klart å oppføre seg på en måte som de ikke hadde trodd på forhånd.

– De var mer kalde og mer organiserte enn det de hadde tenkt seg at de ville være i stand til, sier han.

– Lærer at de er et problem, en må prøve å jage dem vekk

Olsen mener opplæring er viktig for å kunne denne ressursen bedre enn vi gjør i dag. Han trekker for eksempel fram opplæring i førstehjelp, munn til munn metode og hjertekompresjon i skoler på arbeidsplasser og andre steder.

Foreløpig tror jeg man stort sett lærer at de som strømmer til er et problem, en må prøve å jage dem vekk.

– Det handler imidlertid om å få disse folkene til samhandle. Da dreier det seg om opplæring av dem som for eksempel skal være skadestedsledere. De bør lære hvordan det skal være mulig å utnytte de som kommer strømmende til. Foreløpig tror jeg man stort sett lærer at det der er et problem, at en må prøve å jage dem vekk, sier Olsen.

Odd Einar Olsen

Universitet i Stavanger håper på å komme i gang med et forskningsprosjekt på dette temaet ganske snart. Universitet i Stavanger håper på å komme i gang med et forskningsprosjekt på bruken av uorganiserte frivillige, forteller Odd Einar Olsen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Universitet i Stavanger håper på å komme i gang med et forskningsprosjekt på dette temaet ganske snart.

– Vi vil undersøke hvordan man ser på bruken av frivillige i Norge og i andre europeiske land, og gå videre og se om det er mulig å få organisert frivilligheten bedre enn slik det blir gjort i dag, sier Olsen.