Hopp til innhold

Ble jaget av politiet – trosset kommandoene for å redde hus i nabolaget

Olaf Fossen og svigersønnen valgte å trosse politiet som ville jage dem ut av brannområdet i Lærdal. I stedet gjemte de seg i en bod, og kom ut for å slå ned flammene i nabolaget hver gang det blusset opp rundt husveggene.

Med gnistregnet som truet husene i nabolaget følte de to mennene at de ikke kunne forlate hus og hjem - til tross for tydelig beskjed fra politiet i området.

De sprang derfor inn i en bod og gjemte seg for politiet, og gikk så ut igjen hver gang de så små branntilløp i vegetasjon nær hus eller i bebyggelse i gata.

– Politiet kunne se oss når vi var ute, men vi kunne ikke sitte her og se på at huset brant, sier Olaf Fossen til NRK utenfor svigersønnens hus under hundre meter fra der det brant kraftig natt til søndag.

Sammen med svigersønn Steinar Bjørkum så han stadig nye små branntilløp svært nær hjemmet til sistnevnte.

Gnistrøyk

GNISTREGN: Dette bildet fra natt til søndag viser hvordan vinden drev store skyer av gnister langt av gårde og spredte brannen.

Foto: NRK
Brannslukningsapparat i boden i Lærdal

SLUKKET MED ENKLE MIDLER: Olaf Fossen i boden der brannslukningsapparatet fortsatt står.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Gnistene antente busker, kratt, naboens veranda og huset til Bjørkum. De klarte dog å slå ned flammene gang på gang. Selv om det var under hundre meter til kraftige branner står husene i dag.

– Gnistregnet var det verste. Vinden jaget gnistene bortover mot husene våre, og mye varme glør landet på verandaen, forteller Olaf Fossen.

– Hva gjorde dere da?
– Svigersønnen min måtte blant annet opp med stige. Slik kom han seg opp mot taket, for det brant under takrenna. Det fikk han heldigvis slukket med apparatet, sier Fossen.

– Forundret over at de jaget tre mannfolk med slange og brannslukningsapparat

Lærdølen tror ikke at politiet skjønte hvilken innsats de gjorde for å beskytte nabolaget med de få midlene de hadde.

– Politiet kom hit og jaget oss vekk, sier Fossen og ser rundt seg ved huset på Lærdalsøyri i Sogn og Fjordane.

Da politiet kom til stedet var det ifølge ham tre personer som drev enkelt slukkearbeid et stykke fra der brannen raste som verst.

Fossen reagerer på valget om å jage dem vekk.

– Jeg er veldig forundret over politiets vurdering da de jaget oss vekk. Det stod tre voksne mannfolk, en med spyleslange og to med brannslukningsapparat her, men vi fikk ikke være her, sier han.

– Hva sa politiet da dere fortalte at dere ville passe på eget hus?
– De ville ikke høre på oss. Vi kun ordre om å forsvinne, forteller Olaf Fossen.

Ved huset kan det sees forkullede rester etter det som ble antent natt til søndag, men huset står hovedsakelig uskadd.

Les videre under videoen

Video med Olaf Fossen.

Politiet: – Å berge liv gikk først

Regionlensmann Åge Løseth forteller til NRK at han så vidt har hørt om beretninger som den Olaf Fossen kommer med.

Politisjefen skjønner forundringen, men har likevel tiltro til de vurderingene som ble gjort av politiets mannskaper den natta da de jaget de frivillige.

– Jeg er ganske sikker på at dette var en del av rednings- og evakueringsarbeidet. Derfor var det nok gode vurderinger som lå bak beslutningen, sier Løseth.

Han ser at de engasjerte lærdølene ville gjøre alt for å redde hus og hjem, men for politiet var ikke det det viktigste.

– Det aller viktigste i en slik situasjon er å berge liv, og det er det som teller i vurderingene, sier lensmannen.

Løseth forteller at brannen i helga var svært dramatisk og spredte seg fort.

– Øyenvitner har fortalt om nesten eksplosiv utvikling, og spredningsfaren var stor. Derfor er jeg helt sikker på at evakuering skjedde på grunn av sikkerheten til de involverte, sier han og understreker at politiet også har berømmet de som bidro frivillig på ulike måter den dramatiske natta.

Bøtte ved brannruiner i Lærdal

ENKLE MIDLER: Dette bildet tatt tirsdag morgen ved en av branntomtene viser tegn på at mange forsøkte å bidra – også med enkle midler som bøtter og brannslukningsapparat.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Tror de kan ha berget både eget og andres hus

Da brannen brøt ut var det ikke slik at alle i familien til Fossen og svigersønnen Bjørkum ble igjen inne i gnistfokket.

Kona til Bjørkum evakuerte ut av Lærdalsøyri sammen med barna. Fossen var ikke i tvil om at de skulle vekk da de så omfanget.

Steinar Bjørkum og Olaf Fossen i Lærdal

EVAKUERTE KONE OG BARN: Olaf Fossen (t.h.) og svigersønnen Steinar Bjørkum ble igjen etter at kone og barn var evakuert ut av området.

Foto: Silje Guddal / NRK

Likevel valgte han og svigersønnen å bli igjen bevæpnet med brannslukningsapparater, utstyr for å trampe ned flammer og hjelp fra naboen og hans hageslange.

Hva tenkte dere om egen sikkerhet?
– Det var ingen fare med vår sikkerhet. For vi hadde jo snekkerboden i mur, og da var det ingen fare. Likevel var det så klart slik at vi måtte rømme inn i den når det verste gnistregnet stod på, sier Fossen.

Det frivillige slukkearbeidet mot ulike små branntilløp fortsatte de med til rundt 6-6.30 søndag morgen.

Selv tror Fossen at det kunne gått verre i gata der alle husene fortsatt står.

– Det er vanskelig å si utfallet om vi ikke hadde holdt oss der, men samtidig var det åpen flamme oppunder takrenna. Så jeg regner med at det kunne ha fortsatt å brenne. Da kunne hele huset tatt fyr og det kunne spredd seg videre nedover gata, forteller han.