– Det er ikke ofte jeg griner, men i dag gjør jeg det

– Ekstremt deilig!, var tribunens svar da alt var i boks. Ett fullsatt stadion i Stavanger kunne, minutter før kampslutt, juble over at Viking er tilbake i fotballens øverste divisjon.

– Det er ikke ofte jeg griner, men i dag gjør jeg det, sa Tommy Høiland til NRK etter å ha mottatt publikums hyllest etter kampen.

Han scoret Vikings 2–1-mål i andre omgang.

– Jeg sa det før i dag. I dag er dagen jeg avgjør. Og så gjør jeg det. Utenfor 16-meteren! sier den bevega Viking-spilleren.

Laster innhold, vennligst vent..

3–1-mannen var ikke mindre fornøyd.

– Helt nydelig, jeg er bare så utrolig glad nå, sa mannen som sikra det hele noen få minutter før slutt, Zymer Bytyqi.

«Tommy er konge»

For ett år og noen dager siden var alt nattsvart for Viking. Da røyk plassen i Eliteserien. Nå er klubben tilbake. Det skapte elleville scener på banen i Jåttåvågen i Stavanger umiddelbart etter kampslutt.

Publikum storma banen, og både klemmer og tårer satt løst. «Ekstremt deilig» og «Tommy er konge», var blant de første utbrudda fra Viking-supporterne.

Bare halvveis ut i første omgang trodde kanskje Stavanger-publikummet at opprykket var sikra. Johnny Furdal satte inn 1–0-målet til vill jubel fra fullsatte tribuner på stadion i Jåttåvågen.

Viking – Kongsvinger - jubel på banen etter kampen
Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ikke så lenge etter blei det imidlertid helt stille på stadion. Det var 15.900 publikummere til stede, men ikke en lyd da ballen trilla mellom beina på Viking-keeper Iven Austbø.

Kongsvingers Shuaibu Ibrahim kunne notere 1–1-målet.

Et drøyt kvarter før slutt måtte en av Kongsvinger-spillerne gå av banen etter rødt kort. Dong-Wan Gang fikk da sitt andre gule, og Viking kunne spille resten av kampen med elleve mot ti.

Lover fest i Stavanger i kveld

Elleve minutter før slutt var det Vikings Tommy Høiland som avgjorde kampen med sitt vakre 2-1-mål. Og – med Zymer Bytyqis 3-1-mål i 85. minutt var det liten tvil om at Viking skal spille i fotballens øverste divisjon neste år.

Daglig leder i Viking, Eirik W. Henningsen, var også på banen etter kampen. Da Viking-sangen var sunget og spillerne hadde fått publikums hyllest, fikk han klemmer fra alle spillerne etter tur.

– Dette er ubeskrivelig. Vi har håpa og drømt, og så leverer bare guttene, sier han.

– Det er så deilig, det er akkurat som å bi født på ny. Nå blir det fest. Hele byen kommer til å koke i kveld, sier Viking-supporter Øyvind Ekeland – tilfeldigvis også en viktig utelivsaktør i byen.

VIDEO: NRK sendte direkte på nett umiddelbart etter kampslutt søndag. Sendinga er nå avslutta, men du kan se den i opptak.

Laster innhold, vennligst vent..