NRK Meny
Normal

Det blir for dyrt å binde øyer i Finnøy sammen med bro

Det blir for dyrt å bygge broer innad i Finnøy, sier samferdselssjefen. Nå foreslår han å legge alle planer om bro mellom Fogn-Halsnøy-Børøy i skuffen.

Gro Skartveit

Gro Skartveit ble svært engasjert da nyheten kom om at det ikke ser ut til å være noen fremtid for broer i Finnøy.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Hendene gikk i været i et bankende kjør etter at samferdselssjefen hadde skuffet mang en Finnøy-innbygger under folkemøtet tirsdag kveld.

For med seg under armen hadde Gottfried Heinzerling beskjeden om at de vil foreslå å legge hele prosjektet med bro mellom Fogn – Bokn – Byre – Halsnøy – Børøy i skuffen, og det samme med reguleringsplanen.

– Det blir for dyrt, og det er heller ikke nok å spare på å kutte i ferjetilbudet, sier Heinzerling.

Dette til tross for at politikerne på Finnøy har vært enige om prosjektet i lang tid.

Les også: Tverrpolitisk enighet om Finnøybro

Firedobbelt beløp

For prosjektet som en gang skulle ha kostet 340 millioner har kommet opp i 1,3 milliarder når de har sett nærmere på det.

Og det er mindre å spare på å kutte fra to ferjer til en. Men at denne informasjonen kommer nå og ikke tidligere faller ikke i god jord hos Finnøy-ordfører Gro Skartveit.

– Dette samsvarer ikke med de signalene vi har fått fra fylket tidligere. Vi har jobbet med dette i tretti år, jeg er skuffet over at vi ikke får denne informasjonen før nå.

Gottfried Heinzerling

Gottfried Heinzerlings nyheter skuffet mange på Finnøy.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det blir dermed ingen broer om forslaget til vedtak blir stående, i stedet kommer Heinzerling med forslag om å lage en helhetlig transportplan for Finnøy fra neste år. Han mener at det kan finnes bedre prosjekter for Finnøy enn å bruke milliardbeløp på å bygge forbindelser mellom noen av øyene i kommunene.

Skartveit på sin side er skeptisk.

– Da spør jeg meg, hvordan kan vi stole på at det er realistisk, når de andre planene viser seg å ikke være realistiske? spør Skartveit.

Skulle kutte ei ferje for broenes skyld

I utgangspunktet skulle prosjektet med broer finansieres av innsparte ferjesubsidier. det skulle kuttes ei ferje, og broene skulle komme i stedet. Men etter å ha regnet på det mener fylkeskommunen at det nå ikke vil være nok å spare. Noe som flere av de fremmøtte stilte seg spørrende til.

– Vi har hele tiden forholdt oss til at vi skulle kutte i ferjetilbudet til fordel for dette prosjektet. Jeg bare lurer på hvorfor vi får denne informasjonen nå og ikke for fem år siden, sier Skartveit.