NRK Meny
Normal

Var lei av dårlige gjerder – nå selger han sitt eget til hele Europa

Bonde og oppfinner Svein Narve Veshovda tok for to år siden verdenspatent på et nytt system for inngjerding av landbruksareal. Nå har han greske og polske bønder på kroken.

Svein Narve Veshovda

Svein narve Veshovda. Oppfinner og bonde fra Egersund

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er først og fremst forskjell på avstanden på pålene. Og det er som dag og natt når det gjelder effektivitet for å ha dyrene på riktig side av gjerdet, sier Svein Narve Veshovda.

Bonden fra Eigersund så seg lei på hvor ineffektivt og tungt det var å sette opp gjerder. Derfor fant han like godt opp et nytt system.

– Vedlikehold er blitt ufattelig enkelt. Det gamle gjerdet var nærmest umulig å holde i orden, sier han.

Gjerder ute polske villsvin

For to år siden fikk han patent. Nå er det vedlikeholdsfrie systemet til gjerdegründer Veshovda utredet i en rapport fra forskningsinstituttet IRIS og godkjent av Jernbaneverket.

Gjerdesystemet har også fått stor oppmerksomhet i landbruksmiljøet, både i Norge og utenfor grensene. Det er allerede i bruk til inngjerding av frittgående svin i Hellas. Og nå står Polen for tur, for å holde villsvin på utsiden av gjerdet, vekk fra jernbanesporet.

– Veshovda gjerdesystem passer for mange, og det gjenspeiles i interessen fra utlandet. Spesielt det kraftig voksende polske markedet, som i dag store problemer med frittgående villsvin, har vist interesse. Der passer det særlig godt, sier Ronny Gløbstad, daglig leder i Innovasjonspark Dalane AS.

Innovasjonsparken har hjulpet fram Veshovda både med finansiering og ressurser etter at patent ble godkjent i 2013.

Ronny Gløbstad

Ronny Gløbstad, daglig leder i Ipark Dalane.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Anbefales av Jernbaneverket

Jernbaneverket her i Norge har over 5000 km med gamle gjerder med grense til landbruket. Store deler av disse trenger å bli skiftet ut, og Veshovdas gjerder ligger i vurderingsbunken.

Edmund Birkeland

Edmund Birkeland, tilstandskontrollør i Jernbaneverket.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– De er veldig enkle, og ser så bra ut. Det er litt av grunnen til at vi ble begeistret for dem. Jeg har allerede anbefalt dem på vegne av Jernbaneverket, sier Edmund Birkeland i jernbaneverket, som var tilstandskontrollør i IRIS rapporten.

Birkeland tror ikke det vil gå lang tid før gjerdene er i bruk også hos dem. Så da kan det som startet som en irritasjon for Sven Narve Veshovda bli stor suksess, i Europa og i Norge.

– Industri- og landbruksmarkedet ligger åpent, og stadig flere oppdager kvaliteten på dette gjerdet. Det er spennende og kjekt at vi fra Knoppheia oppe på Veshovda kan nå ut i hele Europa, sier bonden som har blitt gjerdegründer.

Gjerdesystemet til Svein Narve Veshovda

Gjerdesystemet til Svein Narve Veshovda har blitt ettertraktet i sør- og øst-Europa.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK