– Håper fotballen kan gi meg en ny hverdag

Etter 35 år med rus og fengsel håper Jan Oseland å bli hjelpetrener når Viking starter gatelag for byens rusmisbrukere.

Han har vært på kjøret i 35 år, men var god til å spille fotball før ruskarrieren skjøt fart.
I dag var han tilbake på banen hvor han briljerte i ungdommen. Nå håper Jan Oseland på å bli hjelpetrener når Viking starter gatelag for byens rusmisbrukere.

VIDEO: Jan Oseland var på kretslaget i fotball i mange år, men havnet i stedet i kretsfengselet. Foto: Rolf Marnburg/NRK.

Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad

Jan Oseland (51) og forloveden Beathe Karin Skjørestad (48).

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg gjorde det veldig godt i alle år på fotballen. Jeg var på kretslaget i mange år, scoret mange mål og fikk dobbel hat trick, sier Jan Oseland.

51-åringen har vært på kjøret i 35 år, men var god til å spille fotball før ruskarrieren skjøt fart. Fredag 25.4 ble han sluppet ut fra Åna fengsel på Nærbø for foreløpig siste gang.

I dag var han tilbake på banen hvor han briljerte i ungdommen. Skuddfoten er intakt, men kondisen ikke som i glansdagene. I ungdommen var han et talent – og spilte på kretslaget. Men etter hvert handlet det meste om rus og han havnet i kretsfengselet.

– Mange dører åpner seg

Nå håper Jan Oseland på å bli hjelpetrener når Viking starter gatelag for byens rusmisbrukere.

– Nå kan fotballen bety at jeg får et viktig innslag i hverdagen. Jeg får en ny omgangskrets og nye folk jeg kan snakke med. Jeg føler at mange dører åpner seg, sier han.

Jan har sonet hele 31 fengselsstraffer siden 1981. Samlet sett har han sittet inne i 22 år av livet sitt, men ingen dommer har vært lengre enn to år og ni måneder. Siden begynnelsen av 90-tallet har han aldri vært på frifot lenger enn seks måneder sammenhengende.

Jan Oseland

Jan Oseland i aksjon med fotballen. 13 år siden sist.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Driter i om de kan spille fotball

I morgen er det 10 år siden åpningen av Viking stadion og i dag var Jan på sitt aller første besøk.

– Det er ikke min verden. Min verden har bestått av helt andre ting, sier han.

Men nå kan det bli en del av hverdagen for i løpet av kort tid starter Viking opp et gatefotballag for rusmisbrukere. Laget som er støtta av Helsedirektoratet skal trene tre formiddager i uka og i dag var Jan i møte med treneren Svein Fjælberg.

– Jeg driter for så vidt om de kan spille fotball. Det gjør ikke meg så mye så lenge de kan komme, være seg selv, tørre å snakke med andre folk og lære litt etter hvert, sier Fjælberg.

Og Jan håper å få bidra.

– Jeg var jo et talent. Det ligger i hodet, men nå er jeg litt stiv i beina, sier Jan Oseland.

Jan Oseland har tilbragt et døgn ute av fengsel.

VIDEO: NRK møtte Jan da han hadde vært ute av fengsel i ett døgn.