Hopp til innhold

Sender fjorten prostituerte ut av landet

Bare tre av de sytten nigerianske kvinnene som ble tatt i en storaksjon mot prostitusjonsmiljøet i Stavanger, får bli i landet. Politiet tror ikke de har blitt utsatt for menneskehandel.

Prostitusjon i Postgarasjen i Stavanger

Prostitusjon skjer ofte åpenlyst midt i sentrum. Dette bildet er hentet fra et overvåkingskamera i et parkeringshus sentralt i Stavanger.

Foto: Politiet

Natt til i går ble det gjennomført en planlagt utlendingskontroll mot prostitusjonsmiljøet i Stavanger.

Sytten personer ble tatt i aksjonen.

– De er tatt for brudd på utlendingsloven. Det innebærer at de har brutt utlendingsloven grovt etter vår vurdering med opphold i Norge, sier politiinspektør Leif Ole Topnes ved Rogaland politikammer.

De fjorten blir nå sendt ut av landet.

– De vil bli sendt tilbake til Frankrike, Italia, eller Spania, i løpet av i dag eller i morgen, sier Topnes.

– Ikke menneskehandel

Dersom utenlandske prostituerte melder fra om at de er utsatt for menneskehandel og vil samarbeide med politiet, får de tilbud om amnesti og skjult identitet i Norge.

Leif Ole Topnes

Politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland Politikammer.

Foto: Politi.no

Men politiet sier de ikke har noen grunn til å tro at disse fjorten kvinnene er utsatt for menneskehandel.

– Vi har ingen informasjon om det, seier Topnes.

– Men kan det være at noen av disse kvinnene ikke våger å snakke?

– Den muligheten vil alltid være til stede. Men det er opp til de enkelte å komme med den informasjonen, og den muligheten har vært til stede, men har ikke blitt brukt, sier Topnes.

– Redde for politiet

– Jeg kjenner ikke til bakgrunnen til disse kvinnene, og om politiet sier de ikke er utsatt for menneskehandel så får vi stole på det, sier leder for Albertine, Merete Malmin.

Albertine er Kirkens bymisjons hjelpetilbud for prostituerte i Stavanger. De har kontakt med de nigerianske prostituerte, og mener generelt at mange av dem ikke stoler på politiet.

– Det er stor forskjell på politiet i Nigeria og i Norge. Mange av dem våger ikke å fortelle til politiet her i Norge at de har blitt utsatt for menneskehandel fordi de er redde, sier Malmin.

Hun forteller at mange av de prostituerte har også inngått en pakt før de kom til Norge, og skylder store summer til bakmenn.

De er redde for hva konsekvenser det kan få både for dem selv, og for deres familie i hjemlandet om de går til politiet.

– Vi prøver å informere dem om hvilke rettigheter de har viss de har blitt utsatt for menneskehandel, men også for oss som har mye kontakt med dem, så tar det lang tid før de våger å snakke, sier Malmin.