Hopp til innhold

Utviklingshemmede kan miste jobben fordi de jobber for tregt

Seks utviklingshemmede rydder skogen på Byhaugen i Stavanger. Nå står de i fare for å miste jobben fordi de er for lite effektive.

Jobben de gjør i Stavanger må lyses ut på anbud

Seks utviklingshemmede er i full gang med å rydde skog i Stavanger, men fremtiden deres er nå usikker.

Attende AS jobber for at mennesker som har falt utenfor arbeidslivet, skal komme seg tilbake i jobb. De har blant annet sørget for at seks utviklingshemmede personer har fått jobb med å rydde skogen i Stavanger. Nå kan de bli arbeidsløse fordi de jobber for sakte, tar seg for mange pauser og er for lite effektive.

– Det er skremmende at de kan tenke på effektivitet. Det viktigste er at arbeidstakerne har en jobb å gjøre. I tillegg er det jo tydelig at de trives godt med å være ute, sier John Ivar Martinsen, avdelingsleder i Attende.

Attende har Lunsjpause

Den ene lunsjpausen de tar seg hver dag er noe alle setter veldig stor pris på.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Ønsker å fortsette

– Jeg trives så godt i skogen sammen med gjengen min, sier Eliann Surdal, en av dem som hjelper til med å rydde for Attende.

Eliann Surdal

Eliann Surdal er blant dem som jobber med å rydde i Stavangers skoger og sier hun trives veldig godt i jobben sin.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Hva synes du om at kommunen tar fra dere jobben fordi det går for sent?

– Jeg håper ikke de tar jobben fra oss. Jeg håper at vi kan fortsette å jobbe i skogen, avslutter hun.

Om de får fortsette eller ikke er ennå ikke avklart, men kommunen må konkurranseutsette jobben. Det vil si at den offentlige tjenesten de gjør nå skal utlyses, slik at andre attføringsbedrifter kan konkurrere om driften av tjenesten. Det er ikke alle like fornøyde med.

Leif Arne Moi Nilsen, FrP

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Frp, reagerte sterkt på forslaget til kommunen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jeg reagerte veldig på at de var for lite effektive. Jeg tror ikke at kommunen har tenkt i det hele tatt. Jeg greier ikke å forstå tankegangen fordi 90 prosent av nytten med dette er at de som jobber koser seg og at de er ute, sier Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Stavanger Frp.

Positive forbipasserende

Han forteller videre at jobben de utviklingshemmede gjør blir veldig godt mottatt av dem som går forbi.

Leidulf Skjørestad

Kommunaldirektør Leidulf Skjørestad.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– En annen ting er det at alle som passerer blir i godt humør når de treffer disse menneskene. Når du ser den gode jobben de gjør, så skjønner jeg ingenting av måten kommunen har resonnert på, fortsetter Moi Nilsen.

Kommunen betaler Attende 1,2 millioner for jobben, og det er denne prislappen som gjør at oppdraget, etter loven, må utlyses. Derfor mener kommunaldirektøren at forslaget er uproblematisk.

– Det var en diskusjon da dette ble redegjort for, men jeg oppfattet at det var en forståelse for at vi må forholde oss til loven om offentlig anskaffelse, sier Leidulf Skjørestad.