Hopp til innhold

Sletter mobbe-app fra telefonen

Flere ungdommer har fått nok av mobbe-appen Sarahah, og sletter den fra telefonene sine. – Alle har fått hatefulle meldinger, sier Iselin Pedersen (13).

Sarahah

MOBBING: NRK har fått tilsendt flere skjermdumper av meldinger på Sarahah som er delt videre i andre sosiale medier. Denne meldingen er sendt til ei jente i 7. trinn på barneskolen.

Foto: Bildecollage / NRK/Sarahah

«Du er stygg men jeg vil fortsatt slikke vaginaen din som en is. Vil du?»

Meldingen tikker inn på mobilen til ei ungdomsjente via appen Sarahah

Hele poenget med appen er å sende og motta anonyme meldinger. Ikke ulikt appen Jodel som mange norske barn er godt kjent med. Fenomenet har tatt av blant norske ungdommer de siste ukene.

Sarahah - pølse

STYGT SPRÅK: Slike meldinger mottar ungdommer via appen Sarahah.

Foto: Skjermdump

– Den blir brukt til mobbing. Rett og slett. Krenkende meldinger og personangrep mot barn og unge, sier Kjellaug Tonem Tønnesen, rådgiver i Barnevakten.

100 millioner brukere

Appen ble lansert i sommer, og nærmere 100 millioner personer har alt lasta den ned. Selv om anbefalt aldersgrense er 17 år, er det likevel langt yngre barn som har installert tjenesten.

Barn i 12-årsalderen sender daglig anonyme meldinger via Sarahah.

Men Sarahah er ikke den eneste appen foreldre bør være obs på. Også nevnte Jodel, og Kiwi og Ask.fm åpner for å være anonym og dermed sende trakasserende meldinger.

«Alle» hadde plutselig appen

Da høsten starta ble appen plutselig populær blant elever på Jæren, og mange lastet den ned på kort tid.

– Det var noen som begynte med det, og så spredte det seg fort. Etter noen dager hadde «alle» det, forteller Live Bakker (13) på åttende trinn på Bryne ungdomsskole.

Hun og hennes venninner har nå sletta appen. Det ble rett og slett for mye innhold som jentene beskriver som «altfor drøyt», og sikter til seksuelle meldinger.

– I tillegg er det mye nettmobbing. Jeg tror hver eneste som har hatt appen, har fått hatefulle meldinger, sier Iselin Pedersen (13).

– «Du er feit». «Du er stygg». Slike type meldinger, legger Lene Gåsland (13) til.

Elever Bryne ungdomsskole

UNGDOMSTREND: Åttendeklassingene Live Bakker (13) (f.v), Lene Gåsland (13), Iselin Pedersen (13) fra Bryne ser på appen Sarahah på mobilen.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Deler videre på Snapchat

Tjenesten legger til rette for å søke opp hvem som helst, forutsatt at de er registrert i appen.

Sarahah

NAVNGIR BARN: I flere av meldingene som NRK har sett, er barn i 12/13-årsalderen nevnt med navn.

Foto: Skjermdump

Gjennom appen er det også enkelt å dele meldingene videre på Snapchat, som er blitt den store trenden blant barne- og ungdomsskoleelever i Rogaland.

Barn i 12-13-årsalderen deler meldinger de har fått via Sarahah på sin historie på Snapchat. Her besvarer de anonyme spørsmål de har fått. Navngitte barn blir også omtalt i meldingene.

Foreldre blir tatt på senga

– Jeg ble helt sjokkert over innholdet i mange av meldingene, sier mamma Nina Thorsen i Stavanger.

Hun har advart om appen på bloggen sin, og fikk mye respons etter å ha publisert innlegget.

– Jeg fikk personlige meldinger fra foreldre som takka meg for at jeg hadde opplyst om dette. Mange foreldre er helt uvitende om hva barna holder på med på telefonen, sier hun.

Kathrine Rotseth

ADVARER: Politiførstebetjent Kathrine Sæland Rotseth advarer barn og foreldre mot appen.

Foto: Politiet

Politiet advarer

Flere foreldre har meldt fra til politiet om krenkende meldinger og mobbing på appen. I denne uka kontakta politiet flere skoler på Jæren, og gikk hardt ut mot Sarahah.

– Foreldre bør snakke med sitt barn. Vi frykter at det blir sendt stygge meldinger blant ungdommer. De er i en sårbar alder, sier politiførstebetjent Kathrine Sæland Rotseth ved U18 Jæren.

Hun ser ingen grunn til at barn og unge skal ha denne appen på sin telefon.

– Det beste er å slette den, sier Rotseth.

Ledelsen for appen Sarahah har ikke besvart NRKs henvendelse.